Il Grand' Inquisitor

Sally Matthews in de Munt

De Munt heeft sopraan Sally Matthews uitgenodigd voor een liedrecital. Op zich is er niets mis met een soubrette die liederen zingt, maar dit was een vergissing. Ze blijkt namelijk geen enkele affiniteit met het genre te hebben.

Ze begon met vijf liederen van Gabriel Fauré en benadert ze als een operazangeres. Haar interpretatie ontspruit niet op een natuurlijke manier vanuit de tekst, maar is een opeenstapeling van noten, waar toevallig nog een af andere tekst bij hoort. Het resultaat is een vocalise-oefening die op geen enkel moment kan boeien.

De Sieben frühe Lieder van Alban Berg zijn iets expansiever, maar het resultaat is hetzelfde. Ze slaagt er zelfs in om zichzelf te overtuigen dat in het Duits geen medeklinkers zitten en dat liederen ook wel begrijpbaar zijn zonder die lastige klanken. En alhoewel ze voor elk lied de partituur in de buurt had staan, wist ze toch tekstfouten te maken.

Ik kon me niet voorstellen dat het na de pauze beter zou worden... en heb daar dan ook niet op gewacht. Voor de masochisten zendt klara het recital op 19 oktober uit.

Publicatie: dinsdag 12 oktober 2010 om 18:23
Rubriek: Liedrecital