Il Grand' Inquisitor

Innsbruck - L'Olimpiade

Er is een nieuw tijdperk begonnen aan de Innsbrucker Festwochen der Alten Musik. Jarenlang was René Jacobs de intendant van het oudemuziekfestival. Sinds dit jaar is Alessandro De Marchi zijn opvolger. Als openingsproductie, die hij zelf ook dirigeert, heeft hij Pergolesi's L'Olimpiade uitgekozen.

Het lijkt een voor de hand liggende keuze. Pergolesi viert dit jaar zijn 300ste verjaardag en Innsbruck heeft ook al een paar keer de Olympische (winter) Spelen georganiseerd. L'Olimpiade speelt zich dan ook af in het antieke Griekenland waar Megacle en Licida strijden in de Spelen om de trofee... de prinses Aristea. In een interview in de Wiener Zeitung zegt De Marchi dat hij deze opera gekozen heeft omdat hij Pergolesi's mooiste opera wou laten horen op een libretto dat volgens hem Metastasio's beste creatie is. Meer dan 60 andere componisten zouden een opera gecomponeerd hebben op dit libretto.

De opera wordt zonder coupures opgevoerd zodat de voorstelling Wagneriaanse dimensies krijgt. Maar volgens de recensenten is de kwaliteit van de uitvoering van zo'n hoog niveau dat er geen moment verveling dreigt. De regisseur Alexander Schulin heeft een pseudo-barokke productie gemaakt op een draaiplatform in een decor dat geïnspireerd is op het Teatro Farnese in Parma met barokke pruiken en kostuums. In de homogene zangersbezetting scoren vooral Olga Pasichnyk als Megacle, Jennifer Rivera als Licida en Raffaella Milanesi als Aristea.

Deze opvoering zal ook op CD uitgebracht worden.

Publicatie: zaterdag 14 augustus 2010 om 19:18
Rubriek: Nieuws