Il Grand' Inquisitor

Santa Fe - Life is a dream

In 1975 kreeg de Amerikaanse componist Lewis Spratlan een compostie-opdracht van de New Haven Opera. Toen het operahuis twee jaar later failliet ging, zat Spratlan met een opera maar geen operahuis om het op te voeren. Na meer dan 30 jaar leuren met zijn partituur, vond hij gehoor bij de Santa Fe Opera, zodat vorig weekend zijn compositie eindelijk gecreëerd kon worden.

De opera Life is a dream is gebaseerd op het 400 jaar oude Spaanse toneelstuk "La vida es sueño", en heeft een Engelstalig libretto van James Maraniss. Het verhaal gaat over de Poolse koning Basilio die zijn zoon Segismundo heeft laten opsluiten sinds zijn geboorte omdat geesten voorspeld hadden dat hij een dictator zou worden.

In de Amerikaanse pers is vooraf een en ander verschenen over deze wereldcreatie, waaronder een artikel in Opera News: What dreams may com. In de LA Times blikt de componist zelf terug op de onstaansgeschiedenis van zijn opera: "Life Is a Dream" remained a dream for three decades.

De regisseur Kevin Newbury heeft een sprookjesachtige enscenering gemaakt met rijke kostuums. De recensenten zijn unaniem lovend over de prestatie van de dirigent Leonard Slatkin. Ook tenor Roger Honeywell krijgt niets dan lof voor de heldenpartij van Segismundo. De recensent van Opera Today laat wel een kritische noot optekenen over het werk zelf. De twee andere kranten zijn wel enthousiast. Of zoals de New York Times het omschrijft: "Still, no question, 'Life Is a Dream' is an important opera, the rare philosophical work that holds the stage and gives singing actors real characters to grapple with."

Het klinkt in alle geval allemaal heel boeiend. Ik vraag me dan ook altijd af waarom de talloze Amerikaanse opera's die vorige eeuw geschreven werden zo goed als nooit in onze operahuizen te horen zijn...

Publicatie: dinsdag 27 juli 2010 om 21:46
Rubriek: Nieuws