Il Grand' Inquisitor

Bregenz - Die Passagierin

Op de Seebühne in Bregenz worden elke zomer de kaskrakers opgevoerd, dit jaar bijvoorbeeld Aida. In het Festspielhaus en het Theater am Kornmarkt gaan de Bregenzer Festspiele een heel andere toer op... vorig jaar met werken van Szymanowksi, het jaar daarvoor Krenek. Dit jaar draait alles rond Mieczyslaw Weinberg.

Ik moet toegeven dat ik tot voor kort - toen Opernwelt hem als "cover story" opvoerde in het juli-nummer - nog nooit van deze Pools-Russische componist gehoord had. De blikvanger is de opvoering van Die Passagierin, een opera op basis van de roman van Zofia Posmysz, een overlevende van Auschwitz. De opera werd in 1968 afgewerkt, maar moest tot nu wachten op zijn eerste scenische opvoering.

De opera speelt zich af in de jaren 1960 en vertelt het verhaal van Lisa (Michelle Breedt) die op weg is naar Brazilië. Op de stoomboot ontmoet ze Martha (Elena Kelessidi), een vrouw waarvan ze dacht dat ze dood was. Ze bekent aan haar man Walter (Roberto Saccà) dat ze tijdens de oorlog een bewaakster was in het concentratiekamp van Auschwitz en waar Martha een van de gevangenen was. Nadien wisselen de scènes op het schip en in Auschwitz elkaar af.

De enscenering van David Pountney wisselt ook tussen het stralend witte schip en het donkere concentratiekamp. Pountney geeft een neutrale weergave van het verhaal, die echter te braaf overkomt. Hetzelfde geldt ook voor de muziek, bij momenten te langdradig zonder dat de terreur voelbaar is en nooit echt onder de huid gaat zitten. Enkel de recensenten van de FAZ en de Süddeutsche gaan zover het als "ein Meisterwerk" te omschrijven.

Deze productie zal ook nog te zien zijn in Warschau, Londen en Madrid.

Publicatie: vrijdag 23 juli 2010 om 17:55
Rubriek: Nieuws