Il Grand' Inquisitor

De Nederlandse Opera 2010-2011

De Nederlandse Opera heeft haar nieuw seizoen aangekondigd. Het valt op dat er slechts één klassieke Italiaanse opera op het programma staat, maar wel verrassend veel Franse opera.

Die Italiaanse klassieker is Mozarts Don Giovanni, de herneming van de productie van Jossi Wieler en Sergio Morabito. Alexander Marco-Buhrmester zingt de titelrol.

De seizoensopener is de eerste Franse opera. Les vêpres siciliennes is een van de Verdi-rariteiten. Christof Loy doet de regie en Paolo Carignani dirigeert. De zangers zijn Emily Magee (Hélène), Burkhard Fritz (Henri), Alexander Marco-Buhrmester (Montfort) en Balint Szabo (Procida). Marc Minkowski dirigeert Gounods Roméo et Juliette in een productie van Olivier Py. Het liefdeskoppel wordt vertolkt door Lyubov Petrova en Ismael Jordi. De laatste Franse opera is Platée met René Jacobs als dirigent en het duo Nigel Lowery-Amir Hosseinpour als regisseur. Colin Lee zingt de titelrol. Deze voorstelling gaat door in de Stadsschouwburg.

Het Duitse repertoire omvat drie grote opera's. Die Soldaten van Zimmermann is ook een rariteit. Hartmut Haenchen dirigeert en Willy Decker regisseert. Bij de zangers zien we namen als Frode Olsen, Claudia Barainsky en Michael Kraus. Fidelio zal te zien zijn in een productie van Robert Carsen, met Nadja Michael als Leonore. Michael König en Christopher Ventris zullen Florestan zingen. Voor Strauss' Der Rosenkavalier hebben ze een sterbezetting verzamelt. Sir Simon Rattle dirigeert het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Magdalena Kozena zingt - uiteraard - de titelrol. Anne Schwanewilms zal te horen zijn als de Marschallin. Verder treden Kurt Rydl (Baron Ochs), Olaf Bär (Faninal) en Sally Matthews (Sophie) op. De regie - "naar een concept van Willy Decker" - is van Brigitte Fassbaender.

Het slavische repertoire is vertegenwoordigd met twee opera's. Richard Jones regisseert Het sluwe vosje. Rosemary Joshua zingt het vosje, Natascha Petrinsky is de Vos en de boswachter zal vertolkt worden door Dale Duesing. Het seizoen wordt afgesloten met Yevgenij Onegin. Het is tevens de productie waarbij het Concertgebouworkest in de orkestbak zit onder leiding van Mariss Jansons. Stefan Herheim doet de regie. Bo Skovhus is Onegin en Krassimira Stoyanova zingt Tatjana.

Verder is er nog een voorstellingenreeks van Billy Budd in een regie van Richard Jones en met John Mark Ainsley als Captain Vere en Jacques Imbrailo als Billy Budd. Tenslotte zijn er ook twee hedendaagse opera's. Reinbert de Leeuw dirigeert Legende van Peter-Jan Wagemans. Dionysos van Wolfgang Rihm zal opgevoerd worden in de Westergasfabriek met Ingo Metzmacher als dirigent en in een regie van Pierre Audi.

Publicatie: donderdag 25 februari 2010 om 20:33
Rubriek: Toekomstmuziek