Il Grand' Inquisitor

Ruhr 2010

In 2010 is heel het Ruhrgebied culturele hoofdstad. Dit weekend werd RUHR.2010 officieel geopend.


© Ruhr.2010 (Christoph Kniel)

Er zijn uiteraard verschillende evenementen, gespreid over het hele jaar, met tentoonstellingen, theater, dans en muziek... die vaak hun inspiratie vinden in het industrieel erfgoed van die regio. Een van de projecten is het Henze-Projekt. Aan Hans Werner Henze werd de opdracht gegeven een opera te componeren Gisela oder: Die merk- und denkwürdigen Wege des Glücks. Daarenboven dienen Henzes Boulevard Solitude en Puccini's Manon Lescaut als inspiratie voor de internet-opera Die Affäre Manon.

In het Ruhrgebied liggen uiteraard ook de operahuizen van Essen, Duisburg en Dortmund... die waarschijnlijk ook wel deze of gene operaproductie aan het Ruhr.2010-label zullen koppelen. De concertzalen, zoals het Konzerthaus Dortmund en de Philharmonie Essen, zullen ook het podium bieden voor verschillende concerten.

En dan zijn er ook nog de festivals van het Ruhrgebied.

Een daarvan is het Klavierfestival Ruhr dat van 8 mei tot 23 juli zich vooral concentreert op het piano-repertoire, maar er zijn ook altijd een aantal liedrecitals. Het traditionele liedweekend in Schloss Herten staat dit jaar in het teken van de jarige Schumann en Mahler. Op 3 juni treden Eva Vogel en Matthias Wierig op; op 4 juni is het de beurt aan Johannes Effertz-Wolff en Juliane Ruf. Daarnaast zijn er nog recitals met András Schiff en Juliane Banse op 29 mei, en met Jullius Drake en Ian Bostridge op 6 juni (ook in het kader van het Henze-Projekt).

Het muziekfestival Klangvokal loopt van 11 mei tot 10 juni. Op 13 mei dirigeert Sir John Eliot Gardiner Bachs Hohe Messe. Op 4 juni zingt Edita Gruberova de titelrol in Lucrezia Borgia. Karina Gauvin geeft een barokconcert met aria's van Handel en Porpora op 7 juni. Het festival wordt afgesloten op 10 juni met een Wagnerconcert, met o.a. het eerste bedrijf van Die Walküre met Angela Denoke, Stig Andersen en Stephan Klemm.

In het najaar - van 20 augustus tot 10 oktober - vindt de Ruhrtriennale plaats. Het is het tweede jaar van intendant Willy Decker. Op de Ruhrtriennale zal o.a. die nieuwe opera van Henze gecreëerd worden op 25 september in een regie van Pierre Audi.

Het Ruhrgebied ligt op amper 2 uur rijden van Brussel... maar vermijd wel 18 juli. Op die datum wordt de A40 - de Ruhrsnelweg langs Essen, Bochum en Dortmund - afgesloten voor een cultuurfeest onder het motto "Still-Leben Ruhrschnellweg".

Publicatie: zondag 10 januari 2010 om 15:37
Rubriek: Toekomstmuziek