Il Grand' Inquisitor

Carmen in Terhulpen

De culturele organisatie Idée Fixe is met een nieuw initiatief gestart met de naam "Destination Opéra". De eerste bestemming is Sevilla voor Carmen.

De voorstellingen gaan door in Dolce La Hulpe in een rustige omgeving aan de rand van het Zoniënwoud. In dit hotel hebben ze een zaal in de vorm van een amfitheater met ongeveer 500 plaatsen en een klein podium. De bedoeling is om ook jongere zangers de kans te geven om grote rollen in te studeren. Je kan je daarbij afvragen of Carmen daarvoor wel een geschikte keuze is. Volgend seizoen komt er zelfs een Aida...

De opera werd uitgevoerd in een sterk gereduceerde versie. Er is geen koor of orkest, de muzikale begeleiding gebeurt door Laurette Prête aan de piano. Soms duikt er een klarinettist op en heel af en toe wordt een opname door de luidsprekers gestuurd. De bezetting bestaat slechts uit de vier hoofdrollen. Een acteur, Giovanni Vitello, en een danseres, Sofia Yero, zorgen voor de continuïteit tussen de scènes en stellen zich in de plaats van bijvoorbeeld Zuniga of Frasquita. Albert-André Lheureux was verantwoordelijk voor de regie, die zich vooral rondom een vierkanten paal centreerde tegen een achtergrond van houten poorten.

De vier zangers waren toch niet allemaal onbekenden. De rol van Escamillo werd gezongen door Pierre Doyen, die ook regelmatig in de Munt en in Luik optreedt. Door zijn ervaring stak hij met kop en schouders boven de andere zangers uit en is hij eigenlijk de enige die een goed werkende stem heeft. En als hij alle medeklinkers zou zingen, dan zou hij nog beter verstaanbaar zijn ook.

Diametraal daar tegenover stond de tenor die Don José zong. Er zijn twee zangers voorzien voor deze partij, maar de organisatie vond het blijkbaar niet nodig om ons te laten weten wie zong (er waren ook geen programmaboekjes of biografieën beschikbaar). Ik heb dus geen flauw idee of het Mikael Fischi of Willem Vanderheyden was. In allegeval is zijn stem nogal wild en is zijn intonatie nog voor verbetering vatbaar. Zijn timbre heeft wel de baritonale kleur die bij Don José pas. Margareth Sitniak zong de rol van Micaëla even wild en ongecontroleerd.

Laura Cabiria zong Carmen. Haar stem zit redelijk hoog, waardoor ze me eerder aan een sopraan deed denken, dan aan een dramatische mezzo. Daardoor is ze wel een jeugdig klinkende Carmen en leunt ze veel dichter aan bij Micaëla dan bij een mannenverslindende zigeunerin. Ze zingt heel duidelijk Frans, wat soms naar het parlando neigt, maar voor de rest was het een verzorgd gezongen Carmen.

Publicatie: zondag 29 april 2007 om 08:53
Rubriek: Opera