Il Grand' Inquisitor

Les pêcheurs de perles in Antwerpen

Voor hun jaarlijkse concertante opera, heeft de Vlaamse Opera dit jaar een Franse opera gekozen, Les pêcheurs de perles van Bizet. De opvoering ging door in de Koningin Elisabethzaal.

De verwachtingen waren hoog gespannen voor de Leila van Annick Massis. En misschien net daarom, stelde ze me enigszins teleur. Ze heeft nochtans bijna alles wat nodig is voor deze rol. Haar Franse uitspraak is duidelijk genoeg, op haar piano-zingen is weinig aan te merken en de ijle vocalises in "O Dieu Brahma!" waren prachtig. Maar toch ontbrak er iets... misschien gevoel, misschien inleving. Op zich is dit verbazend, aangezien ze de rol ook al op scène gezongen heeft. Haar grote aria "Comme autrefois" was zo'n typisch voorbeeld, allemaal wel mooi gezongen, maar ik bleef op mijn honger zitten, hopend op dat ietsje meer dat haar vertolking zou promoveren tot een memorabele uitvoering.

Mijn verwachtingen voor Marc Laho lagen een stuk lager. Maar hij verraste me dan weer wel. Hij zingt ook mooi Frans en zijn hoge noten klinken een stuk lichter dan vroeger en minder geforceerd. Vooral in het dromerige "Je crois entendre encore" scoorde hij daarmee. Geert Smits was daarentegen een zwakke Zurga. Zijn Frans is geaccenteerd, alhoewel niet zo erg dat hij totaal onverstaanbaar wordt. Maar ik vond hem vooral een saaie zanger. Zijn "L'orage s'est calmé" was slaapverwekkend en in het beroemde duet met Nadir "Au fond du temple saint" was hij geen evenwaardige partner van Marc Laho. Kurt Gysen zette zijn kruimelige basstem ten dienste van Nourabad.

De voorstelling van zaterdag 11 november wordt live uitgezonden door klara.

Publicatie: vrijdag 10 november 2006 om 12:47
Rubriek: Opera