Il Grand' Inquisitor

Le Bourgeois Gentilhomme in Luik

Barokmuziek in het Luikse operahuis... het gebeurt niet elke dag... zelfs niet elk jaar. De aanleiding was het vijftigjarig bestaan van het Luikse Théâtre Arlequin. Voor de gelegenheid brachten ze samen met de opera van Luik en het theater van Luxemburg de originele versie van Le Bourgeois Gentilhomme.

Deze "comédie-ballet" is wel nog geen echte opera, maar is een van de prille stappen in de ontwikkeling van de Franse opera. Dit werk - met de tekst van Molière en de muziek van Lully - werd voor de eerste keer opgevoerd in 1670 aan het hof van Louis XIV. Het is grotendeels een toneelstuk, maar waar ook muzikale stukken en dans in voorkomt.

De regie van Claire Servais, in rijkelijke kostuums van David Belugou, probeert een idee te geven van het baroktheater... zelfs de leden van het orkest Les Agrémens waren in zwarte barokachtige kostuums gekleed. Barry Collins choreografeerde de sarabandes en menuetten. Monsieur Jourdain, de "bourgeois" die wil opklimmen tot "gentilhomme" werd gespeeld door de acteur Marc Olinger.

Het muzikale aandeel was relatief beperkt. De vier zangers - de sopraan Laure Delcampe, de tenor Thibault Lenaerts en de bassen Benoît Giaux en Pierre Doyen - nemen zelfs niet deel aan de actie. Er zat slechts één groot zwak moment in de voorstelling. De maskerade van het vierde bedrijf wordt tot vervelens toe uitgemolken. Daar hadden ze van mij rustig de schaar mogen inzetten. Maar afgezien daarvan is het een interessante voorstelling voor wie eens een stukje operageschiedenis op de planken wil zien. Hou er wel rekening mee dat het een voorstelling zonder boventitels is...

Publicatie: donderdag 12 oktober 2006 om 17:15
Rubriek: Opera