Il Grand' Inquisitor

Prelude tot de Nationale Feestdag in het PSK

De dag voor de Nationale Feestdag organiseert de Koningin Elisabethwedstrijd al een paar jaar een concert in het PSK met laureaten van de Elisabethwedstrijd. Ter gelegenheid van de 175e verjaardag van België hebben ze echter gevestigde waarden uitgenodigd... met de "patron" van de zangwedstrijd José Van Dam en de twee Belgische laureaten van de eerste zangwedstrijd in 1988, Marie-Noëlle de Callataÿ en Werner Van Mechelen. Het Nationaal Orkest van België werd gedirigeerd door Jean-Pierre Haeck.

Het overgrote deel van het programma bestond uit het Italiaanse repertoire met Mozart, Rossini en Verdi, met slechts op het einde toch nog iets Frans (Carmen) en Grétry moest de Belgische componisten vertegenwoordigen met de ouverture tot Céphale et Procris.

Je kan er bijna vergif opnemen dat in een operaconcert José Van Dam de Laster-aria uit Il barbiere di Siviglia zingt. Dat was nu dus ook het geval en hij deed dat in zijn ondertussen welgekende stijl. Eerder had hij al een - niet echt geslaagde - uitvoering van Don Giovanni's Champagne-aria gezongen. Die werd trouwens helemaal op het einde van het concert nog eens gebisseerd samen met Werner Van Mechelen, terwijl Marie-Noëlle de Callataÿ een umpire-interpretatie gaf alsof ze tussen de twee macho-Don's moest kiezen.

De twee jongere zangers zongen aria's uit repertoire dat ik niet meteen met hen associeer. Zo zong Werner Van Mechelen "A un dottore de la mia sorte", waarvan vooral het eerste deel en de reprise best wel goed waren. De snelheid van het "patter"-gedeelte was niet echt aan hem besteed... dat deed Urban Malmberg eerder deze maand beter voor de Vlaamse Opera. Marie-Noëlle de Callataÿ wrong zich - letterlijk - in allerlei bochten om de loopjes van Gilda's "Caro nome" gezongen te krijgen. Samen zongen ze dan nog "Tutte le feste", het duet van Gilda en Rigoletto. Dat was eigenlijk de enige echte misser... vooral omdat Werner Van Mechelen niet echt een Rigoletto-stem heeft en de rol teveel "alla tedesco" zong met haperend legato.

Als bisnummer zongen ze allemaal samen nog een bewerking van de Barcarolle uit Les contes d'Hoffmann om een zomers tussendoortje af te sluiten.

Publicatie: donderdag 21 juli 2005 om 08:23
Rubriek: Concert