Il Grand' Inquisitor

De Munt 2005-2006

De Munt heeft deze week haar nieuw seizoen aangekondigd. Het is eindelijk terug een "normaal" seizoen zonder een excessief zwaartepunt in de barok of de 20e/21e eeuw. Maar er is wel een ander zwaartepunt waar geen enkel operahuis volgend seizoen omheen kan... Mozart.

Er staan vier opera's van Mozart op het programma, maar slechts één nieuwe productie... Così fan tutte in een regie van Vincent Boussard in februari 2006. In februari hernemen ze ook Il Re pastore - eveneens geregisseerd door Vincent Boussard - met Bruce Ford en Annette Dasch. Maar het seizoen begint met de herneming van Die Zauberflöte, die volgende week nog in première moet gaan. Tenslotte wordt op 15 november La clemenza di Tito concertant opgevoerd in het PSK door René Jacobs met een interessante bezetting... Werner Güra, Alexandrina Pendatchanska, Bernarda Fink en Malena Ernman.

Het barokrepertoire wordt vertegenwoordigd door Monteverdi's L'Incoronazione di Poppea. Het is de productie van René Jacobs en David McVicar die dit seizoen al te zien was in het Théâtre des Champs-Elysées. Bij de zangers vinden we Carmen Giannattasio (Poppea), Malena Ernman (Nero), Monica Bacelli (Ottavia) en Marie-Nicole Lemieux.

Er is uiteraard ook weer een wereldcreatie. De opera Thyeste van Jan van Vlijmen, op een libretto van Hugo Claus, was een paar seizoenen geleden al eens aangekondigd, maar nu gaat het er toch van komen. De titelrol zal vertolkt worden door Dale Duesing.

De 19e eeuw is goed vertegenwoordigd. Om te beginnen is er Rossini's Il viaggio a Reims in november met een volledig dubbele bezetting. Ze halen hiervoor de "oorspronkelijke" productie uit Pesaro binnen... die door Luca Ronconi gemaakt werd in 1984 (zie de opname met Claudio Abbado op DG).

Rond de jaarwisseling horen we Der fliegende Holländer, ook met een dubbele bezetting voor de protagonisten, met o.a. Tómas Tómasson (Holländer), Anja Kampe (Senta) en Torsten Kerl (Erik). Guy Cassiers doet de regie.

Op het einde van het seizoen zingt José Van Dam één van "zijn" rollen... Boris Godunov. Voor deze productie - van Klaus Michael Grüber - hebben ze ook een dubbele bezetting. De andere Boris is Vladimir Baykov, die sommigen misschien nog herinneren van zijn optreden op de Koningin Elisabethwedstrijd vorig jaar.

En Verdi mag tenslotte ook niet ontbreken. Willy Deckers treinstationproductie van Falstaff wordt hernomen met afwisselend Michele Pertusi en Roberto De Candia in de titelrol.

De Munt gaat ook nog op verplaatsing met Jakob Lenz van Wolfgang Rihm in het Kaaitheater (wat eigenlijk een productie van Muziektheater Transparant is) en Il barbiere di Siviglia van Paisiello in het Théâtre National. En in het PSK doen ze La voix humaine met Catherine Malfitano, die ook verantwoordelijk is voor het "ruimtelijk concept", en een concertante Le villi met Cristina Gallardo-Domas.

Publicatie: donderdag 21 april 2005 om 20:00
Rubriek: Toekomstmuziek