Il Grand' Inquisitor

Nicky Spence en MM Academy in de Munt

Nicky Spence heeft de afgelopen week met jonge zangers van de MM Academy gewerkt. Het resultaat konden we gisteren horen in de Munt, met Dylan Perez aan de piano.


(foto © Ki Price)

Ze hebben zich verdiept in Tsjechische/Boheemse liederen van Janacek, Dvorak en Kapralova. Nicky Spence begon zelf het recital met Janaceks Láska, waarna alle zangers (drie sopranen, twee mezzo's en een bariton) een voor een lied of duet konden zingen. Daarbij zorgden ze ook voor wat dramatische interactie zodat de eerste helft van het recital een samenhangend geheel vormde. Er waren een paar zangers die eruit sprongen. In de eerste plaats Emma Posman die met een heldere sopraan Dvoraks Zalo dievca, zalo trávu zong en die later met de expressieve mezzo Estelle Defalque het Moravische duet Moznost vertolkte. Ook Leander Carlier toonde potentieel met een zeemzoete bariton, onder andere in zijn duet Nejistota met Defalque.

In het tweede deel van het recital stond het Dagboek van een verdwenene van Janacek op het programma. Het is een liedcyclus van ongeveer een half uur, bestaande uit 21 korte liederen en één piano-intermezzo, die het verhaal vertelt van Janicuk die betoverd/verleid wordt door de zigeunerin Zefka... een soort mysterieuze Lorelei-figuur. Het is een atypsiche liedcyclus omdat hij naast de titelrol voor tenor ook de interventie vraagt van een alt, hier gezongen door Raphaële Green die we ook kennen van haar tijd in het Jong Ensemble van Opera Vlaanderen, en een vrouwenkoortje dat vanop het balkon zong. Ze hadden ook wat regie-aanwijzingen verweven in hun voorstelling voor een geanimeerde en meeslepende uitvoering.

De voorstelling ging trouwens door in de Fioccozaal waar gewoonlijk het Muntorkest repeteert. Het is een ideale zaal voor liedrecitals, niet overdreven groot en met een korte afstand tussen de artiesten en het publiek. Hier zouden best wat meer recitals mogen geprogrammeerd worden, al dan niet met jonge zangers. Het recital werd afgesloten met twee bisnummers die voor nog wat extra sfeer zorgden, inclusief trommelbegeleiding door Spence en danspasjes door de jonge zangers... waardoor iedereen opgewekt de zaal verliet naar een druilerig Brussel.

Publicatie: maandag 11 december 2023 om 16:43
Rubriek: Liedrecital