Il Grand' Inquisitor

Fatma Saïd in het PSK

De sopraan Fatma Said reisde gisteren de halve wereld rond met een veelzijdig programma. Ze kreeg daarbij de hulp van een aantal muzikanten van de Wiener Philharmoniker die zich verenigd hadden in het ensemble Plattform K+K Vienna.


(foto © James Bort)

Ze begonnen in Wenen met als ouverture de Rosenkavalier-Suite van Richard Strauss. In de loop van de avond brachten ze nog instrumentale stukjes zoals Respighi's Antiche danze ed arie, een winter-tango van Piazzolla of de Danza ritual del Fuego uit El Amor brujo. In vergelijking met haar recital in deSingel vorig jaar, maakte Fatma Saïd deze keer een betere indruk. Haar stem kleurt mooi donker en vult moeiteloos de grote zaal van het PSK. Zelfs als ze een set van drie Egyptische liederen aankondigt, die ze ook in Antwerpen gezongen heeft, projecteert haar spreekstem voorbeeldig.

De Fünf Ophelia-Lieder van Brahms vormen een ietwat vreemde liedcyclus. Het zijn eerder fragmenten - zoals de miniatuurtjes van Wie erkenn ich dein Treulieb of Sein Leichenhemd weiss - die Brahms gecomponeerd heeft om uit te voeren tijdens een theatervoorstelling van Hamlet. De meest substantiële liederen zijn Auf morgen ist Sankt Valentins Tag en Sie trugen ihn auf der Bahre bloss die trouwens ook door Richard Strauss getoonzet werden (en in die vorm iets vaker op een liedprogramma opduiken), maar het was met het laatste lied, Und kommt er nicht mehr zurück?, dat Saïd kon ontroeren.

De drie liederen van haar landgenoot Sherif Mohie El Din, op gedichten van Amal Donqul, vormen een kleurrijke en mooie set liederen. Het is wel spijtig dat het PSK het niet nodig vond om programmaboekjes met liedteksten te voorzien. Liederen uitvoeren terwijl niemand in de zaal weet waarover het gaat, is verloren moeite. Voor de vier laatste liederen van de avond kwam ze op bekender terrein, met Poulencs Hôtel en een idiomatische Les chemins de l'amour met heerlijk leunende portamenti, en met de Gershwin-klassieker Summertime. We eindigden weer in Wenen en Strauss. Johann deze keer met Gershwins By Strauss... "Just give me an oom-pa-pah by Strauss!". Meer moet dat niet zijn, tenzij een musicalbisnummer als Over the Rainbow als een afsluiter van toch wel een mooie avond.

Publicatie: donderdag 30 november 2023 om 16:26
Rubriek: Concert