Il Grand' Inquisitor

Kartal Karagedik in Antwerpen

In de Antwerpse Opera was gisteren nog eens een liedrecital te horen. De bariton Kartal Karagedik en pianist Helmut Deutsch brachten liederen van Schubert. Het was een recital in samenwerking met het "Antwerp Liedfest" dat als doel heeft om tegen 2028 - tweehonderd jaar na de dood van Schubert - al zijn liederen uitgevoerd te krijgen...

We kennen Karagedik onder andere van zijn recente Posa bij Opera Vlaanderen. Als liedzanger is hij vooralsnog minder overtuigend. De basiskwaliteit van zijn stem is wel goed, al schakelt hij al te vaak over op een fluisterpiano dat amper draagt. Zijn Duits is ook in orde en hij zong alles zonder partituur. Het is vooral op het vlak van interpretatieve diepgang dat er nog heel veel groeipotentieel is.

Ze hadden wel een interessant programma samengesteld met allemaal grote en bekende Schubertliederen bestaande uit Antikenlieder voor de pauze en Wanderer-liederen erna. Groter dan Prometheus is er niet zo heel veel te vinden in het Schubertoeuvre en het is meteen een uitdaging om het recital ermee te beginnen en te laten horen wat je al dan niet in huis hebt. Met krachtige medeklinkers benadrukte Karagedik vooral de woede van Prometheus. Ganymed zwalpt dan weer wat doelloos rond. Het was me nooit duidelijk waar hij naartoe wilde met dit lied, de erotische ondertoon is nergens te bekennen. Gelukkig zorgde Helmut Deutsch voor de nodige stuwing. Fahrt zum Hades was slaapverwekkend, de grootsheid van Gruppe aus dem Tartarus ontging hem.

De liederen na de pauze lagen hem meestal beter. Hij verzint wel wat eigen noten in Der Wanderer, maar Der Wanderer an den Mond was zowat het mooiste moment van de avond, samen met Die Mutter Erde. Nachtstück was dan weer een van de mindere momenten, Luna die "mit Gewölken kämpft" inspireert hem bijvoorbeeld tot een agressieve start waardoor de sfeer van het lied nooit meer goed komt. Der Pilgrim is momenteel nog te lang voor hem om het boeiend te houden. Über Wildemann zou moeten opleven van de vocale kleuren... niet dus. Willkommen und Abschied werd ontsierd door veel gefluister en vreemde rallentando's, alsof zijn paard elk moment kan struikelen.

Hoe dan ook, de rest van het publiek was vrij enthousiast en we kregen nog twee bisnummers: een herhaling van Der Wanderer an den Mond en Wandrers Nachtlied II.

Publicatie: dinsdag 10 oktober 2023 om 16:40
Rubriek: Liedrecital