Il Grand' Inquisitor

Patrick Grahl in Schwarzenberg

Van de jongere generatie liedzangers, is Patrick Grahl ongetwijfeld een van de meest stijlvolle. Gisteren zong hij een prachtig recital, met Daniel Heide aan de piano.


(foto © Schubertiade Schwarzenberg)

Ze begonnen met Beethovens liedcyclus An die ferne Geliebte. Hij charmeert meteen met zijn slanke tenor, perfecte dictie en verfijnde pianocultuur. Hij is een delicate vertolker die met zijn natuurlijke vertelkracht het publiek aan zijn lippen laat hangen. Hij slaagt erin om legato doorheen de pauzes van Leichte Segler in den Höhen te zingen, waarvan hij het slot in één adem laat overgaan in Diese Wolken in den Höhen. Hij doet me trouwens soms aan Peter Schreier denken, zowel op het vlak van zijn voorkomen - gekleed in een elegante pitteleer - als zijn frasering.

Als geboren Leipziger lijkt hij ook een lans te willen breken voor het liedoeuvre van Mendelssohn. Hij voorziet dan ook een blokje met hoofdzakelijk nachtliederen, die hij trouwens ook op zijn Dichterliebe-CD opgenomen heeft. In deze liederen krijgen we nog meer en andere kleuren te horen dan in Beethoven. Een goede tekstvertolking in het onvermijdelijke Auf Flügeln des Gesanges, meer dramatisch gewicht voor Herbstlied of een verleidelijke Venezianisches Gondellied geven blijk van zijn veelzijdigheid.

Na de pauze ontpopt hij zich als een schitterende Schubertzanger. Der Musensohn dient als ouverture om ons nadien vanaf de religieus-geïnspireerde Schubert-curiositeit Himmelsfunken op sleeptouw te nemen doorheen de nacht. Een heel traag uitgevoerde Schlegel-Wanderer wordt een introspectieve zelfreflectie... "die Welt erscheint mir gut". Die rust wordt verstoord door de onrust van An mein Herz. Zürich komt in zicht met het Goethelied Auf dem See, een glimlach speelt om Grahls lippen bij "Hier auch Lieb' und Leben ist" en krijgt een vervolg in Im Abendrot als een verklanking van stilte in muziek. Via Das Zügenglöcklein eindigt de reis bij het altijd aangrijpende Senn-Schwanengesang.

Ganymed (met een extreem snel gezongen laatste strofe) en Willkommen und Abschied lijken hierna wel bisnummers. Voor de echte toegiften keert hij terug naar zijn stadsgenoot Mendelssohn met Gruss en Wanderlied. Ook dit recital werd opgenomen en zal op 9 augustus uitgezonden worden... absoluut de moeite om dan rond 14 uur af te stemmen op de ORF-website.

Publicatie: vrijdag 23 juni 2023 om 10:15
Rubriek: Liedrecital