Il Grand' Inquisitor

Mauro Peter in Schwarzenberg

Mauro Peter en Helmut Deutsch brachten gisteren in een warm en zonovergoten Schwarzenberg een liedrecital met liederen van Schubert en Mozart.


(foto © Schubertiade Schwarzenberg)

Ze hadden een selectie gemaakt uit de liederen op gedichten van Seidl, allemaal liederen die Schubert de laatste jaren van zijn leven componeerde. Daar zitten parteltjes tussen zoals Das Zügenglöcklein, of ook het overbekende Der Wanderer an den Mond waarmee het recital begon. Mauro Peter zingt nog altijd met een prachtige tenor en heeft een kraakheldere dictie. Maar in vergelijking met een paar jaar geleden klinkt het soms wat moeizamer, hinkelt zijn legato, en is zijn frasering iets minder natuurlijk... toch in de meeste Schubertliederen.

Hij hangt ook meer vast aan de partituur dan nodig in bijvoorbeeld Das Zügenglöcklein, dat hij overigens wel met voldoende variatie van piano tot pianissimo zong. Im Freien was dan weer weinig boeiend, en ook het Wiegenlied was "perfect" slaapverwekkend. Het Schubertdeel werd afgesloten met het Rellstab-lied Auf dem Strom, waarvoor ze het gezelschap kregen van de hoornist Anton Doppelbauer.

Na de pauze veranderde een en ander ten goede. Mauro Peter is een ideale Mozarttenor en ook Mozarts liederen zitten in zijn bloed en in zijn stem. Hij zong een charmante An Chloë, waarvan hij het einde - "und ich sitze dann ermattet" - volledig uitmelkt. Het smachtende verlangen van Das Veilchen beheerst hij tot in de puntjes. Als Tamino draait hij zijn hand niet om voor een Bildnisaria, ook al is het Das Traumbild. Al zijn vertelkwaliteiten werden ingezet voor een kleurrijke en spannende vertolking van Die betrogne Welt, inclusief iets dat op een triller leek op "engelrein". De sfeer wordt wat serieuzer met het prachtige Abendempfindung an Laura, mogelijks Mozarts mooiste lied, of een gevoelig uitgevoerd An die Einsamkeit.

De Mozartkolder werd nog even verder gezet met het eerste bisnummer Warnung. Ondertussen was zijn stem op temperatuur om toch terug een doorleefde Nacht und Träume te zingen.

Publicatie: woensdag 21 juni 2023 om 09:43
Rubriek: Liedrecital