Il Grand' Inquisitor

Yevgenij Onegin in de Munt

Met de nieuwe productie van Yevgenij Onegin heeft de Munt een voltreffer gescoord, zowel qua enscenering als op muzikaal vlak.


(foto © Karl Forster)

Van Laurent Pelly kunnen we altijd visueel mooie en stijlvolle ensceneringen verwachten. Dat is nu niet anders. Op een efficiënt en sober draaipodium, bestaande uit een vierkanten houten vloer, treffen de protagonisten elkaar. De vloer kan ook opgeklapt worden, bv. om een openstaand boek te vormen tijdens Tatyana's briefscène of om wat helling te creëren tijdens het duel. Voor het laatste bedrijf wordt de vloer vervangen door een glanzende trap (wat ongetwijfeld de tweede pauze verklaart). Dit alles tegen een dreigende, donkere wolkenachtergrond.

Pelly slaagt erin om in dit eenvoudig decor een geloofwaardige personenregie neer te zetten, ook het koor wordt niet vergeten en zet - letterlijk - zijn bestje been voor in de twee dansscènes. Enkel de Onegin van dienst acteerde wat houterig. Ik hoorde gisteren de tweede bezetting en Yuriy Yurchuk is een degelijke Onegin met een mooi donker Slavisch geluid, al duurde het even eer hij op temperatuur was.

De jonge Moldavische sopraan Natalia Tanasii was een schitterende Tatyana, van het nog naïeve dorpsmeisje tot en met de aristocratische echtgenote van Gremin. Haar vertolking van de briefscène ontroert tot op het bot. Intelligente en spannende pauzes worden afgewisseld met telkens weer nieuwe kleuren, perfect in overeenstemming met de tekst. Alleen voor de grote fortissimo-momenten, zoals op het einde van haar brief of op het einde van de opera, mist ze nog wat slagkracht.

Sam Furness zingt een prachtige Lenski met een mooie lyrische stem waarmee hij mezza voce zijn liefde voor Olga uitdrukt of in het beroemde "Kuda, kuda" melancholisch terugdenkt aan betere tijden. Lotte Verstaen was een enthousiaste en vrolijke Olga. Nicolas Courjal zong met mooie sonoriteit de aria van Gremin. Christophe Mortagne speelde Triquet iets teveel als een typetje, maar dat zal wel zo bedoeld zijn.

Nog eens een operavoorstelling die ik van harte kan aanraden...

Publicatie: donderdag 2 februari 2023 om 20:55
Rubriek: Opera