Il Grand' Inquisitor

Eva-Maria Westbroek in de Munt*

Als alles goed gaat, dan zou het recital van Eva-Maria Westbroek en Julius Drake het laatste online-recital in de Munt moeten geweest zijn en kunnen we volgend weekend weer van een echt live liedrecital genieten.

We kennen Westbroek natuurlijk als een grote operazangeres, maar tot nu toe heeft ze zich nooit aan het liedgenre gewaagd. Dit Muntrecital was dan ook haar debuut als liedzangeres. Ik had graag gemeld dat het een triomf was, maar het valt eerder in de categorie... rampzalig.

Haar Wagnercarrière indachtig begon ze het recital met de Wesendonck-Lieder. Aanvankelijk had ik bij Der Engel een moment kippenvel bij het aanhoren van haar ruime en warme stem, tot haar stem haar twee keer in één zin in de steek liet: telkens op een iets hogere noot, die ze probeerde piano te zingen. Pijnlijk. Im Treibhaus werd op gelijkaardige manier ontsierd. Maar als ze in Schmerzen alle registers opentrekt, dan zit zo'n forte hoge noot wel goed en is het zelfs opwindend. Voor Träume laat ze dan al die details gewoon achterwege. Piano, forte, pianissimo... niets aantrekken van wat er in de partituur staat. Gewoon de ruiten van de foyer laten kletteren, moet ze gedacht hebben.

Daarna zou ze nog een selectie Spaanse liederen zingen, maar mij had ze ondertussen al verloren.

Publicatie: maandag 7 juni 2021 om 20:22
Rubriek: Liedrecital