Il Grand' Inquisitor

Susan Zarrabi en Jussi Juola in Berlijn*

Het derde en tevens laatste recital in de reeks "Young Singers" tijdens de Schubertweek in de Boulez-Saal verenigt weer een mezzo en een bariton, deze keer begeleid door Gerold Huber.

Net zoals in de twee eerdere recitals deze week is het weer de mezzo die de hoofdvogel afschoot... en hoe. Susan Zarrabi heeft het allemaal: een fenomenale stem, een heldere uitspraak en een meeslepende tekstvertolking. In een programma dat de verschillende facetten van de liefde behandelt, houdt ze me van begin tot einde gekluisterd aan het scherm.

Ze heeft voor haar programma ook een paar zeldzame humoristische liederen gekozen zoals het Schweizerlied of een spannend verteld Das gestörte Glück. In Die Männer sind méchant geeft ze elke strofe een andere emotie en een andere kleur, tevens delicaat begeleid door Huber. Daarnaast horen we bijvoorbeeld ook een onbekendere Goethe met het mooie Die Liebende schreibt of een vroege Schubert met Die Betende, vertolkt met ingetogen eenvoud. Met Rastlose Liebe sloot ze haar programma af. Haar half uur Schubert vloog voorbij.

Het half uur van de basbariton Jussi Juola voelde daarentegen iets langer aan. Hij heeft ook een mooie stem met een machtige sonoriteit die je "typisch Fins" zou kunnen noemen. Maar in zijn vertolking treedt af en toe een zekere monotonie op. Dat zou echter ook gedeeltelijk aan het programma kunnen liggen.

Hij heeft vooral onbekendere Schubert uitgekozen, met ook een aantal lange strofische liederen zoals Die Erscheinung die hij nog niet voldoende varieert. Dat valt ook op in het bekendere Über Wildemann waar ik bijvoorbeeld bij "O Liebe, Liebe, o Maienhauch" toch een iets lichtere toon verwacht. Anderzijds was het wel interessant om het volledige Opus 87 - Der Unglückliche, Hoffnung, Der Jüngling am Bache - als een samenhangend geheel te horen.

Publicatie: donderdag 21 januari 2021 om 23:44
Rubriek: Liedrecital