Il Grand' Inquisitor

Anna Cavaliero in Oxford*

Elk jaar werkt het Oxford Lieder Festival samen met het Ashmolean Museum. Vorig jaar werd er zelfs een volledig museum-programma georganiseerd. Vandaag was het iets kleinschaliger opgevat, het was tevens het enige concert en lezing van het festival dat volledig vooraf opgenomen was.

De uitzending begon met Purcells Sweeter than roses, door Anna Cavaliero uitgevoerd met een loepzuivere kristallen sopraan. Het is een lied dat dateert uit de periode dat ook het museum opgericht werd.

Xa Sturgis, de directeur van het Ashmolean Museum, vertelde daarop over de ontstaansgeschiedenis van het museum, dat in 1683 opgericht werd door Elias Ashmole. Het was opmerkelijk voor die tijd dat het museum voor iedereen toegankelijk moest zijn... "zelfs voor vrouwen", zoals een minder verlichte geest indertijd opmerkte. Op het programma stond ook werk van de barokke componiste Barbara Strozzi. Cavaliero zong van haar L'Eraclito amoroso, één lang recitatief over de liefhebbende en rouwende Heraclitus.

Een tweede stap in de geschiedenis van het museum kwam midden de 19de eeuw toen het museum verhuisde naar het gebouw waar het ook nu nog gevestigd is. Dankzij allerlei giften groeide het museum exponentieel tot een "collectie van collecties". In de collectie zitten ook historische muziekinstrumenten. Julian Perkins bespeelde één van de klavecimbels uit de collectie. Een instrument met twee manualen en een demper zodat er toch wat dynamiek mogelijk is, wat hij kon inzetten in twee liederen van Haydn zoals Das Leben ist ein Traum, ook heel mooi gezongen door Cavaliero.

Het eerste concert en lezing van de dag eindigde op een opgewekte noot met een passionele uitvoering van Amor dormiglione, weer van Barbara Strozzi... maar vooral met de ontdekking van een hemels mooie stem die ik wel eens live in een recital wil horen

Publicatie: zondag 11 oktober 2020 om 13:11
Rubriek: Liedrecital