Il Grand' Inquisitor

Is this the end ? in de Munt*

Het onverwacht overlijden van de dirigent Patrick Davin, drie dagen voor de première, wierp een onvermijdelijke schaduw over de eerste Muntproductie in meer dan zes maanden. Desalniettemin ging de première van Is this the end ? door, ter nagedachtenis van Davin, en onder de muzikale leiding van Ouri Bronchti.


The Teenager

Is this the end ? is een driedelig "pop requiem" van de Belgische componist Jean-Luc Fafchamps op een libretto van Eric Brucher. Dit weekend ging het eerste deel Dead Little Girl in première in een live gestreamde uitvoering vanuit de Munt. "Vanuit de Munt" is heel breed te interpreteren. De regisseur Ingrid von Wantoch Rekowski had het idee om in alle mogelijke hoeken en gangen van de Munt te filmen, waardoor de volledige Munt zelf het decor van de voorstelling wordt. Die vooraf opgenomen operafilm vormt de eigenlijke productie terwijl de drie solisten, het koor en het orkest vanop het podium de muziek uitvoeren.

In Is this the end ? ontmoeten we drie personages die vastzitten in de schermerzone tussen leven en dood. In dit eerste deel is het een tienermeisje - naamloos aangeduid als "The Teenager" - dat probeert te ontsnappen, terwijl ze allerlei andere gestrande zielen ontmoet... van Dante over Jim Morrison tot een Hoiotoho'ende Walküre, maar ook "The Man", die op zoek is naar zijn geliefde, en "The Woman", die vooral Latijnse Requiem-teksten zingt. De muziek van Fafchamps is een mengeling van allerlei stijlen voor een klein orkest, uitgebreid met onder andere een elektrische gitaar en drums.

De jonge Belgische Sarah Defrise (die we al een paar keer in Luik hebben kunnen horen) zong het Tienermeisje met een lichte, glasheldere sopraan. Ze heeft zelfs een mooie aria "What's left to believe in, here ?", spijtig genoeg begeleid door een snerpende gitaar en drums die de rest van het orkest naar de achtergrond duwden. De rol van de Man is geschreven voor de popzanger Amaury Massion. De Vrouw werd gezongen door de Franse mezzo Albane Carrère, die wel een mooie timbre heeft, maar soms wat bleek klonk.

Publicatie: zondag 13 september 2020 om 16:29
Rubriek: Opera