Il Grand' Inquisitor

Concert-E-ni in de Munt

Onder de noemer "Concert-E-ni" streamt de Munt de laatste drie concertini van het seizoen. Vorige week vrijdag konden we zo een recital met twee jonge Belgische zangers horen: Margaux de Valensart en Maxime Melnik, aan de piano begeleid door Ouri Bronchti.

Ik weet niet of dit recital geïnspireerd werd door Le bal des animaux, de recente CD van Sophie Karthäuser. Hoe dan ook, ze hebben ook een programma met Franse dierenliederen samengesteld.

De sopraan Margaux de Valensart begon met het bekende Le papillon et la fleur van Fauré. Ze zingt perfect verstaanbaar Frans, met stijlgevoel en goede tekstbeleving. Na het minder bekende Les papillons van Chausson volgde diens overbekende Le colibri, waarvan ze de onweerstaanbare melodie met veel charme bracht.

De tenor Maxime Melnik nam de meer humoristische liederen voor zijn rekening. Met een subtiel gevoel voor humor en een slanke tenor zong hij Bizets La coccinelle. Hij heeft een mooie lichte hoogte die wel soms nog wat week klinkt. Zijn uitdrukkingsmogelijkheden traden op het voorplan met twee Chabrier-liederen, Ballade des gros dindons en Villanelle des petits canards. Hij beeldt ook alles uit, maar zijn gebaartjes zijn in de zaal waarschijnlijk beter te verteren dan close up.

Tenslotte betraden ze samen de Muntfoyer voor twee bisnummers. Uit de "Six Fables de Jean de la Fontaine" van Charles Lecocq zongen ze Le loup et l'agneau. De Valensart probeert met een schattig snerpend kinderstemmetje als het lammetje de wolf van Melnik te overbluffen. Rossini's Kattenduet was de perfecte uitsmijter. Het recital is nog een paar dagen te bekijken op YouTube. Als de wereld terug normaal wordt, mogen ze - wat mij betreft - wel vaker dergelijke Concertini online zetten... zodat niet alleen gepensioneerden van deze pareltjes kunnen genieten.

Publicatie: dinsdag 23 juni 2020 om 11:04
Rubriek: Liedrecital