Il Grand' Inquisitor

Les pêcheurs de perles in Luik

Na vier jaar zet de Luikse Opéra Les pêcheurs de perles terug op het programma in de mooie productie van Yoshi Oïda, met een volledig nieuwe bezetting en met zowaar Michel Plasson in de orkestbak.


Leïla, Nadir

Vier jaar geleden, hoorden we een volledig Belgische bezetting, nu is de bezetting half-Frans en half-Belgisch. Meer dan 10 jaar geleden, hoorde ik Annick Massis voor de eerste keer als Leïla in een concertante uitvoering van de Vlaamse Opera in de oude Koningin Elisabethzaal. Het zou de waarheid geweld aandoen om te beweren dat de tand des tijds geen vat heeft gehad op haar stem. Maar voor een 60-plusser zingt ze toch nog een heel overtuigende Leïla. In haar laag en middenregister heeft ze wel weinig reserve, maar haar hoge noten zijn nog altijd fantastisch. Voor de coloraturen en de talloze trillers van "O Dieu Brahma" draait ze haar hand niet om. Met een ontroerende tekstvertolking zong ze "Comme autrefois", afgerond met een lang aangehouden piano slotnoot.

Dat laatste doet ze nog eens over in het duet met Nadir in het tweede bedrijf. De Nadir van dienst gaf het na één maat al op, Massis gaat nog twee maten door... zoals het trouwens ook in de partituur staat. Wat niet in de partituur staat, is de herhaling van "charmant souvenir" op het einde van "Je crois entendre encore". Net zoals vorig jaar door Charles Workman bij Opera Vlaanderen, laat ook Cyrille Dubois dat slot weg. Dubois had wat tijd nodig om zijn stem te vinden, maar tegen dat hij bij zijn grote aria aangekomen was, gaf hij met een prachtige leggiero-tenor en veel voix-mixte een sfeervolle vertolking... ook heel mooi ondersteund door Plasson in het orkest.

De twee lage stemmen waren Belgisch bezet met twee vaste Luikse waarden. Pierre Doyen kan de herinnering aan Lionel Lhote niet doen vergeten, maar is een degelijke Zurga met de nodige getormenteerdheid en een eerder berustende uitvoering van "L'orage s'est calmé". Patrick Delcour was een onverzettelijke Nourabad.

Publicatie: woensdag 13 november 2019 om 09:52
Rubriek: Opera