Il Grand' Inquisitor

Die Csárdásfürstin in Wenen

De Wiener Volksoper bestaat 120 jaar en dit jubileumseizoen werd afgelopen weekend passend geopend met een nieuwe productie van Die Csárdásfürstin. Ze hebben twee alternerende bezettingen, waarvan ik vandaag de tweede hoorde.


Edwin, Sylva (foto © Barbara Pálffy)

De regisseur Peter Lund brengt een vrij correcte productie die zich afspeelt tegen de achtergrond van de Eerste Wereldoorlog (de operette werd gecreëerd in 1915). Tijdens de ouverture en de intermezzi worden, al dan niet getrukeerde, videobeelden uit die periode geprojecteerd. Anderzijds lijkt hij het ook een tiental jaar later te willen situeren in de "roaring twenties" met in de dansnummers verwijzingen naar de charleston.

Dat idee keert ook terug in het orkestbak. Alfred Eschwé dirigeert een overdreven luid orkest dat de zangers al te vaak overstemt. De orkestratie werd hier en daar opgepept om het wat meer jazzy te laten klinken. Ik had trouwens ook de indruk dat sommige individuele instrumenten versterkt werden... net als de dialogen... en zelfs de koorinterventie van "Die Mädis vom Chantant" klonk versterkt. Het is zéér betreurenswaardig dat een instituut als de Wiener Volksoper er blijkbaar niet meer in slaagt om een werk uit het ijzeren operetterepertoire op een correcte manier uit te voeren.

Zoals gezegd, hoorde ik de tweede bezetting en dat was er ook aan te horen. Ursula Pfitzner zong de titelrol van Sylva Varescu in onderscheiden registers en met een topregister waar ruis op zat. Szabolcs Brickner zullen sommigen zich nog herinneren van toen hij tien jaar geleden de Elisabethwedstrijd won. Nu zong hij Edwin met een stem die er niet op verbeterd is. Individuele hoge noten kan hij er nog uitpersen, in een normale frase klinkt de bovenste helft van zijn stem geforceerd. En aangezien Edwin geen grote solo heeft, werd "Heut' Nacht hab' ich geträumt von dir" toegevoegd. Het andere koppel moest dan de eer van de Volksoper hoog houden. Michael Havlicek zong Graf Boni met een goede lyrische bariton en de nodige charme. Johanna Arrouas was een leuke Stasi met een aangename soubrettestem.

Publicatie: dinsdag 18 september 2018 om 22:05
Rubriek: Operette