Il Grand' Inquisitor

Essen 2016-2017

De start van het nieuwe operaseizoen is nog een paar weken van ons verwijderd... maar voor wie af en toe eens een uitstapje over de grens wil maken, is het nuttig om toch al eens naar de ons omringende operahuizen te kijken. Ik zou willen beginnen in Essen. Volgend seizoen zullen vijf nieuwe producties en niet minder dan twaalf hernemingen opgevoerd worden in het Aalto-Theater.

De blikvanger én de rariteit van het seizoen is ongetwijfeld Le Prophète, al is het maar omdat Meyerbeer sowieso te zelden opgevoerd wordt. Vincent Boussard, die vroeger ook regelmatig in de Munt te gast was, tekent voor de regie. Met John Osborn als Jean de Leyde en Marianne Cornetti als Fidès ziet het er ook een veelbelovende bezetting uit.

Tobias Hoheisel en Imogen Kogge zullen een nieuwe productie van Bellini's Norma regisseren. Katia Pellegrino zingt de titelrol. Zij zal dit seizoen ook te horen zijn als Abigaille in een herneming van Nabucco, met Heiko Trinsinger in de titelrol. Er staat nog meer Verdi op het programma met een nieuwe Rigoletto in een productie van Frank Hilbrich. Luca Grassi zingt Rigoletto tegenover de Duca van Abdellah Lasri.

Tatjana Gürbaca is bij ons ook geen onbekende en zij zal een nieuwe enscenering van Lohengrin bedenken. De "Generalmusikdirektor" Tomás Netopil staat in de orkestbak. Daniel Johansson, die ik vorig jaar als een uitstekende Hoffmann in Bregenz gehoord heb, zal Lohengrin zingen. Les contes d'Hoffmann wordt trouwens ook hernomen, met Sébastien Guèze als Hoffmann in de productie van Dietrich Hilsdorf.

Voor de Wagnerfans wordt Tristan und Isolde hernomen in de productie van Barrie Kosky, met Jeffrey Dowd en Dara Hobbs als het liefdeskoppel. Wie de Elektra van David Bösch, waarmee twee jaar geleden het seizoen van Opera Vlaanderen opende, wil herzien kan dat ook in Essen doen. Rebecca Teem is Elektra.

Mozart ontbreekt uiteraard niet... met hernemingen van Le nozze di Figaro en Die Zauberflöte. Er is echter ook een nieuwe productie van La clemenza di Tito, onder de leiding van Netopil en met Frédéric Buhr als regisseur.

Publicatie: woensdag 27 juli 2016 om 19:10
Rubriek: Toekomstmuziek