Il Grand' Inquisitor

Hänsel und Gretel in het PSK

Hänsel und Gretel is een vaste waarde in alle Duitse operahuizen tijdens de eindejaarsperiode. In de Munt is het volgens "Carmen" al meer dan 40 jaar geleden dat Humperdincks sprookjesopera nog te horen was. De Munt brengt nu een versie in het PSK die toch niet echt concertant is...


foto © Bernard Coutant

Het muzikale deel is echter wel puur concertant. Het Muntorkest zit op het podium, de zangers staan ervoor, al dan niet met een partituur in de buurt. Lothar Koenigs dirigeert uitbundig waarbij de balans met de zangers vaak de mist ingaat... zelfs bij grote stemmen als die van Natascha Petrinsky die de moeder Gertrud zong. Dietrich Henschel zong vader Peter zonder partituur, met zijn typische expressieve tekstbehandeling.

Ilse Eerens was een mooi zand- en dauwmannetje. Talia Or begon zwak als Gretel, maar ze groeide gestaag in de rol tijdens de loop van de avond. Gaëlle Arquez zong Hänsel met een grote, warme mezzo. De heks wordt meestal door een mezzo gezongen, soms door een tenor, maar nu was het de bariton Georg Nigl die zich kon uitleven als de demonische Knusperhexe. Het kinderkoor zorgde voor een hemelse afsluiting van de avond.

Het geheel werd visueel ondersteund door Manual Cinema. Achter het orkest stond een scherm opgesteld waarop dynamische beelden geprojecteerd werden met behulp van ouderwetse overhead-projectors. Die getekende decors zorgen voor sfeer en poëzie en doen vaak denken aan de Duitse expressionistische films uit de jaren '20. Acteurs spelen de dubbels van de zangers, hun schaduwen vertolken een tekstgetrouwe evocatie van het libretto.

Als Koenigs de volgende voorstellingen wat meer aandacht heeft voor de zangers, dan kan het nog een echt leuke voorstelling worden.

Publicatie: woensdag 16 december 2015 om 18:04
Rubriek: Opera