Il Grand' Inquisitor

Steinberger en Bauer in Schwarzenberg

Het jaar 1815 is niet alleen het jaar dat Napoleon verslagen werd in Waterloo en het jaar dat Europa hertekend werd op het Congres van Wenen. Het was ook het productiefste Liedjaar van Schubert waarin hij meer dan 140 liederen schreef. De Schubertiade heeft een aantal van die liederen gegroepeerd in twee duorecitals met als titel "Lieder aus dem Jahr 1815". Vandaag zongen Birgid Steinberger en Thomas E. Bauer het eerste recital, met Julius Drake aan de piano.


foto © Schubertiade Schwarzenberg

Oorspronkelijk was wel een ander duo voorzien. Sara Connolly moest afzeggen omwille van een bacteriële infectie, en Markus Werba had gewoon geen goesting om naar Schwarzenberg te komen. Gelukkig hebben ze met Steinberger en Bauer twee zangers gevonden die het wel zagen zitten om op een paar dagen tijd heel het voorziene programma in te studeren, waarvan ze waarschijnlijk de meeste liederen nog nooit gezongen hadden.

Het was zeker geen groots recital - de liederen van de 18-jarige Schubert waren trouwens ook niet allemaal meesterwerken - maar gezien de omstandigheden best behoorlijk. Er liep heel af en toe wat mis, maar Julius Drake waakte als een moederkip over zijn twee zangers en hield ze in het goede spoor.

Birgid Steinberger is interpretatief de boeiendste van de twee zangers. Haar tekstvoering is wel soms wat wild, bijvoorbeeld in de overdreven forte inzetten van elke strofe van Nähe des Geliebten, wat wel tot het ijzeren Schubertrepertoire behoorde. Daarentegen zong ze wel een heel mooi piano uitgevoerde Der Jüngling am Bache (D192, de tweede versie). Ze kan ook die onbestemde traan in haar stem leggen, wat haar vertolking van Des Mädchens Klage memorabel maakte.

De stem van Thomas E. Bauer gaat qua kleur in de richting van een basbariton. Zijn An Mignon klonk daardoor misschien iets te ongepolijst. Dat het ook anders kan, toonde hij met Das Rosenband. Maar hij kon al zijn dramatische kwaliteiten ten toon spreiden in het hilarische Das gestörte Glück of in het Ossian-lied Cronnan, met korte interventies van Steinberger en een glansrol voor Julius Drake.

Ondanks het korte tijdbestek om deze liederen in de keel te krijgen, hadden ze toch tijd gevonden voor een bisnummer... een duetversie van Heidenröslein.

Publicatie: maandag 24 augustus 2015 om 20:34
Rubriek: Liedrecital