Il Grand' Inquisitor

Les mousquetairs au couvent in Parijs

Louis Varney is misschien niet zo'n bekende naam, maar in het zog van Offenbach schreef hij rond de vorige eeuwwisseling toch een veertigtal operettes. Les mousquetaires au couvent is daarvan de bekendste en het is met dit werk dat de Opéra Comique haar seizoen afsloot.


foto's © Pierre Grosbois

Het was tevens het afscheid van Jérôme Deschamps, na acht jaar directeur geweest te zijn van de Opéra Comique. Voor de gelegenheid deed hij weer de regie en speelde hij ook het kleine rolletje van de Gouverneur. Het is weer een stripfigurenenscenering geworden met kleurrijke kostuums en een paar leuke vondsten, die voor een keer niet al te geforceerd grappig proberen te zijn.

Het verhaal lijkt ingewikkeld maar draait in essentie om de twee musketiers Gontran en Brissac die, verkleed als monniken, een Ursulinenklooster binnendringen. De aanleiding is het nieuws dat de twee zusjes Marie en Louise moeten intreden, terwijl Gontran en Marie op elkaar verliefd zijn. Tijdens die reddingsactie laat Brissac ook een oogje vallen op Louise. De musketiers worden bijgestaan door hun vroegere meester, l'abbé Bridaine, en de herbergierster Simone.

De bezetting werd aangevoerd door Sébastien Guèze als een stralende Gontran met mooie tenor. De bariton Marc Canturri viel wat tegen als Brissac, hij is soms wat slordig en zijn lagere noten dragen nauwelijks. Franck Leguérinel was een degelijke Bridaine.

Anne-Marine Suire is lid van de Académie en mocht Marie zingen. Haar mezzo is nog wat klein, maar ze zong toch een mooie verstilde briefaria. Antoinette Dennefeld zong Louise met een zilveren sopraan. Maar het was uiteindelijk "onze" Anne-Catherine Gillet die de show stal als Simone.

En daarmee gaat het licht in de Salle Favart voor een tijdje uit. Eind juni begint de derde fase van de renovatiewerken die tot eind 2016 zullen duren. Voorlopig is er nog geen vervangprogramma gepland voor volgend seizoen...

Publicatie: donderdag 18 juni 2015 om 07:15
Rubriek: Operette