Il Grand' Inquisitor

Zangerskwartet in Hohenems

De Schubertiade heeft meestal ook een recital waarbij ze een paar zangers op het podium gooien. Gisterenmiddag waren dat twee tenors, Benjamin Bruns en Julian Prégardien, en twee baritons, Daniel Schmutzhard en Christian Immler. Andreas Frese begeleidde hen in duetten, trio's, kwartetten en ook een paar solo-liederen.


foto © Schubertiade

De eerste helft was grotendeels luchtig opgevat. Zo begonnen ze met Die Advokaten, er was een groep met vijf drinkliederen, waarbij de ene al luider was dan het andere, en Klage um Ali Bey zorgde voor een oriëntaals sfeertje.

Maar om al dat jolijt wat uit te balanceren, zong Schmutzhard ook Die Götter Griechenlands. Hij deed dat zonder vibrato, wat gewoon lelijk klinkt. Hij was ook de Tod naast de Jüngling van Prégardien in Der Jüngling und der Tod.

Na de pauze hoorden we vijf vierstemmige liederen, waaronder de drie van het Opus 11, telkens afgewisseld met een solo-lied. Bruns zong een stevige Widerspruch. Immler bracht Die Mainacht, één van de zeldzame gevallen waarbij Brahms beter is dan Schubert. Prégardien bracht een opvallende vertolking van Der Fluß, zeer traag en met subtiele versieringen. Schmutzhard bevestigde zijn eerste indruk met Der Schiffer.

Publicatie: maandag 4 mei 2015 om 07:35
Rubriek: Liedrecital