Il Grand' Inquisitor

Opera Vlaanderen 2015-2016

Opera Vlaanderen brengt volgend seizoen zeven operaproducties, hoofdzakelijk uit het ijzeren repertoire. Er worden twee producties hernomen.

Naar de eerste herneming zullen veel mensen uitkijken. Als rond de kerstperiode de Carsen-productie van La bohème speelt zal het bijna 15 jaar geleden zijn dat de paasbloemen het podium nog gesierd hebben. Antonino Fogliani dirigeert een dubbele bezetting met Najmiddin Mavlyanov en ene N.N. (Rodolfo), Gal James en Monica Zanettin (Mimì), en Hanne Roos en Hasmik Torosyan (Musetta). Er zal minder uitgekeken worden naar Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny, één van de zwakste producties van de afgelopen jaren, waarmee het seizoen afgesloten wordt. Het Gentse publiek blijft gespaard van dit onding.

Calixto Bieito zal niet enkel het seizoen afsluiten, hij zal het seizoen ook openen met een nieuwe productie van Tannhäuser... het KNT-persbericht ligt waarschijnlijk al klaar vooraleer Bieito nog maar over de Venusberg nagedacht heeft. Ook hier hebben ze een dubbele bezetting voorzien met Burkhard Fritz en Andreas Schager in de titelrol, en Annette Dasch en Liene Kinca als Elisabeth. Verder horen we Ausrine Stundyte als Venus, Daniel Schmutzhard als Wolfram en Ante Jerkunica als de Landgraaf.

Naast Tannhäuser en Mahagonny zal Dmitri Jurowski ook Der König Kandaules dirigeren. Deze opera van Zemlinsky is de enige echte rariteit van het seizoen. De regie is in handen van Andrij Zholdak. De hoofdrollen worden vertolkt door Dmitry Golovnin en Elisabet Strid als de koning en koningin. Gidon Saks zingt de visser Gyges. Begin dit seizoen regisseerde David Bösch Elektra... hij blijft bij dezelfde familie met Mozarts Idomeneo. Paul McCreesh dirigeert, Roberto Saccà en Lothar Odinius zullen Idomeneo zingen.

Armida zal spijtig genoeg enkel in Gent spelen. Mariame Clément kennen we al van onder andere Viaggio en Agrippina en zal ook deze Rossini-opera regisseren, met Alberto Zedda in de orkestbak. Carmen Romeu, die we vorig jaar ontdekt hebben als de Rossini-Desdemona, zingt de titelrol. Na de Rossini-Otello vorig jaar, volgt volgend jaar de versie van Verdi. Zijn Forza-productie indachtig, ben ik benieuwd naar wat Michael Thalheimer ervan gaat maken. Er zijn twee Otello's voorzien, Carlo Ventre en Zoran Todorovich, Corinne Winters (bekend van haar recente Donna Anna) zal Desdemona zingen, Vladimir Stoyanov is Iago.

Met uitzondering van de herneming van Mahagonny lijkt me dit een interessant seizoen...

Publicatie: donderdag 23 april 2015 om 17:32
Rubriek: Toekomstmuziek