Il Grand' Inquisitor

De Munt 2015-2016

Zoals bekend, gaat de Munt op het einde van het huidige seizoen dicht voor renovatiewerken. Die zouden tot in het voorjaar van volgend jaar duren. Maar de meeste voorstellingen van het nieuwe Muntseizoen 2015-2016 zullen dus elders doorgaan...

De Munt heropent eind maart met Berlioz' Béatrice et Bénédict in een regie van Richard Brunel. Er zal vrij omgegaan worden met het werk, de aria's zullen door elkaar gegooid worden en nieuwe teksten bedacht. Er is meteen een dubbele bezetting voorzien met Stéphanie d'Oustrac en Michèle Losier (Béatrice), Julien Dran en Sébastien Droy (Bénédict), en Anne-Catherine Gillet en Sophie Karthäuser (Héro). Daarna volgt een herneming van de Carsen-productie van Mitridate met Christophe Rousset in de orkestbak en met Michael Spyres in de titelrol.

Het seizoen wordt afgesloten met een creatie van Mark Grey, gebaseerd op Frankenstein. La Fura dels Baus zal de regie doen, met Scott Hendricks als Frankenstein en Malena Ernman als een verrassende keuze voor het Monster.

Tijdens de sluiting, zullen drie voorstellingen opgevoerd worden in het Koninklijk Circus. Het seizoen begint met L'elisir d'amore in de strandproductie van Damiano Michieletto uit Madrid. Dmitry Korchak en Antonio Poli alterneren als Nemorino, idem voor Olga Peretyatko en Anne-Catherine Gillet als Adina. La Vestale van Spontini in de productie van Eric Lacascade (een paar jaar geleden te zien in het Théâtre des Champs-Elysées) speelt ook in het Circus... met Alexandra Deshorties als Julia, Yann Beuron als Licinius en Sylvie Brunet-Grupposo als La Grande Vestale. Tenslotte komt René Jacobs weer met een rariteit ter vervanging van de gesneuvelde Monteverdi-cyclus: L'Opera Seria van ene Florian Leopold Gassmann.

Twee modernere werken staan ook op het programma. Powder her face van Thomas Adès (een tiental jaar geleden reeds door de Vlaamse Opera opgevoerd) speelt in de Hallen van Schaarbeek, in een regie van Mariusz Trelinski en met Allison Cook als de Duchess. To be sung van Dusapin zal te zien zijn in Flagey in een regie van Sjaron Minailo met Marisol Montalvo en de terugkeer van Dale Duesing als Speaker.

Drie concertante opera's in het PSK maken het plaatje volledig. In de eindejaarsperiode is dat Hänsel und Gretel met Gaëlle Arquez en Talia Or in de titelrollen, en Georg Nigl als de Heks. De Demon van Anton Rubinstein is ook een rariteit, Kostas Smoriginas zingt de titelrol. En Evelino Pidò zal Adriana Lecouvreur dirigeren, met Lianna Haroutounian (Adriana), Andrea Carè (Maurizio) en Daniela Barcellona (Principessa di Bouillon).

Publicatie: woensdag 18 maart 2015 om 22:07
Rubriek: Toekomstmuziek