Il Grand' Inquisitor

Prins Igor in Kinepolis

Prins Igor is één van die Russische opera's die buiten Rusland nauwelijks opgevoerd wordt. Het was dan ook een goed idee van de Met om Borodins opera na bijna een eeuw terug op te nemen in het repertoire én hem ook wereldwijd te vertonen in de cinema. De keuze van Dmitri Tcherniakov als regisseur was dan weer een minder goed idee.

Zoals gewoonlijk maakt Tcherniakov er weer een zootje van. De ouverture wordt geknipt, na de proloog komt meteen het tweede bedrijf. Het eerste bedrijf komt dan na de eerste pauze, waarbij de eerste twee scènes van plaats verwisseld werden. Het derde bedrijf werd grotendeels geknipt (wat op zich wel tot de traditie schijnt te behoren). Enkel de scène tussen Vladimir en Konchakovna wordt gerecupereerd en ingevoegd in het vierde bedrijf, na het lamento van Yaroslavna.

Tcherniakov denkt hoogstwaarschijnlijk dat hij het verhaal daarmee duidelijker maakt. Hij dwaalt. De logica van de oorspronkelijke opera gaat verloren, de opeenvolging van de scènes roepen allerlei inconsistenties op, de liefde tussen Vladimir en Konchakovna verdwijnt naar het achterplan, de rol van Konchak wordt ingekort, ... Ik kan het enkel maar betreuren dat voor deze gelegenheid niet de optie genomen werd om een volledige Prins Igor uit de grond te stampen. Want wat overbleef, viel wel mee met een paar mooie beelden - het veld met rode klaprozen bijvoorbeeld - en een gedegen personenregie.

Ook de bezetting was van het niveau dat we van de Met mogen verwachten... in de eerste plaats de drie diepe mannenstemmen. Ildar Abdrazakov is een zoetgevooisde Igor. Mikhail Petrenko leeft zich uit als Galitsky met een zeer gedetailleerd kleurenpalet. Stefan Kocán had wat moeite met de allerdiepste noten van Konchak, maar hij zong met uitstraling. Sergey Semishkur zong Vladimir met een mooie tenor.

Bij de vrouwen viel in de eerste plaats Anita Rachvelishvili op als Konchakovna, met haar warme mezzo van donkere chocolade. Oksana Dyka is dan weer een typische Slavische sopraan met heldere en nasale klanken waarmee ze een ontroerende Yaroslavna zong.

Publicatie: zondag 2 maart 2014 om 20:44
Rubriek: Opera