Il Grand' Inquisitor

Rheinoper 2013-2014

De Deutsche Oper am Rhein bespeelt zowel de operahuizen van Düsseldorf als Duisburg. Er zijn volgend seizoen een tiental premières en ongeveer evenveel hernemingen.

Maar ik zou willen beginnen met een opmerkelijke herneming. In maart 2014 wordt drie keer Der Rosenkavalier opgevoerd in Düsseldorf in de meer dan 30 jaar oude productie van Otto Schenk, een gelegenheid om nog eens een oer-traditionele enscenering van deze Strauss-opera te zien. Linda Watson zal de Marschallin zingen. Watson is een Düsseldorfse Kammersängerin en treedt nog regelmatig op bij de Rheinoper. Volgend seizoen zal ze er ook Elektra (in september in Düsseldorf) en de Walküre-Brünnhilde (in april/mei in Duisburg) zingen.

Om even bij Wagner te blijven... Er komt ook een nieuwe productie van Lohengrin in een regie van Sabine Hartmannshenn met Roberto Sacca en Corby Welch (Lohengrin), Sylvia Hamvasi en Manuela Uhl (Elsa), en Susan Maclean (Ortrud). In het voorjaar van 2014 wordt de Loriot-versie van Der Ring an einem Abend vier keer opgevoerd, weer met Linda Watson als Brünnhilde.

Dit jaar gaat bijna alle aandacht naar Verdi en Wagner, waardoor men bijna zou vergeten dat Benjamin Britten ook een ronde verjaardag viert. Eind november - niet toevallig de maand waar Britten in 1913 geboren werd - organiseert de Rheinoper een mini-Britten-festival met hernemingen van Peter Grimes, Billy Budd en Turn of the screw... allemaal producties van Immo Karaman, die eind vorig seizoen nog een zeer geslaagde Der Zwerg regisseerde. Op het einde van het seizoen voegt hij met Death in Venice een vierde (en laatste) opera toe aan zijn Britten-oeuvre.

Met Die Zauberflöte en Le nozze di Figaro worden twee nieuwe Mozart-producties toegevoegd aan het repertoire. Interessant om weten is dat Anett Fritsch, die in de Munt een onvergetelijke Fiordiligi gezongen heeft, zowel de rol van Pamina als van Susanna voor haar rekening neemt... en met een beetje geluk krijg je er Hans Peter König als Sarastro op de koop toe bij.

Net zoals in Essen, brengen ze in Düsseldorf ook een nieuwe productie van Werther (in een regie van Joan Anton Rechi). De tweede Franse opera van het seizoen is Carmen met Isabelle Druet in de titelrol.

Publicatie: maandag 19 augustus 2013 om 17:53
Rubriek: Toekomstmuziek