Il Grand' Inquisitor

Rodelinda in Metropolis

De voorstelling van Rodelinda toont aan dat barokopera wel degelijk een plaats heeft in een operahuis als de Met, met een modern orkest en grote zangers. Ik stel me wel vragen om in dit geval contra-tenors te gebruiken voor de castraatpartijen.

De productie van Stephen Wadsworth, die in 2004 in première ging, is typisch Met-materiaal met mooie kostuums en een spectaculair decor van Thomas Lynch dat heen en weer beweegt om telkens weer nieuwe podiumbrede zichten te tonen. In het laatste bedrijf beweegt het zelfs in zijn geheel omhoog naar de kerker van Bertarido. Maar belangrijker is de regie van Wadsworth. Hij laat de actie doorlopen in de aria's waardoor de zangers nooit aan de rand van het podium geparkeerd worden om hun aria te zingen.

Renée Fleming heeft indertijd Rodelinda in het repertoire van de Met gebracht. Zeven jaar geleden, kon ze misschien nog overtuigen als Rodelinda, maar tegenwoordig zijn haar Handeldagen zo goed als over. Ze produceert nog wel een paar mooie trillers, maar haar stem klinkt te vaak uitgemergeld met twijfelende intonatie, een occasionele scoop en lelijke uitschieters in de hoogte. Wat ze nog wel goed doet, is haar dramatische inleving, zoals het moment dat ze een potje blufpoker speelt en Grimoaldo uitdaagt om haar zoontje te vermoorden. Een ander mooi moment was het het duet "Io t'abbraccio" met haar geliefde Bertarido.

Andreas Scholl is een van de weinige contra-tenors die ik wel kan appreciëren, maar voor de rol van Bertarido scoort hij ondermaats wat dramatiek betreft. Vooral in het eerste bedrijf ontgoochelde hij. Ondanks de microfoons blijft zijn stem klein, en valt de balans - zoals tijdens het duet - altijd in zijn nadeel uit. Ik vraag me af hoe dat in werkelijkheid in New York klonk... of niet klonk. Unulfo werd ook door een contra-tenor gezongen. Iestyn Davies heeft een heel mooi timbre met de houten klank van een blokfluit. Stephanie Blythe was de beste stem van de avond en zong een moeiteloze Eduige. Joseph Kaiser was ook een mooie lyrische Grimoaldo.

Publicatie: zondag 4 december 2011 om 17:08
Rubriek: Opera