Il Grand' Inquisitor

IMKEB 2011 - Slotconcert in het PSK

De Koningin Elisabethwedstrijd wordt traditioneel afgesloten met een reeks concerten met de zes laureaten. Het is een gelegenheid om ze te horen zonder de stress van een wedstrijd, waarbij de jury en de rest van het publiek elke noot beoordeelt. In het slotconcert in het PSK werden ze begeleid door het orkest van de Vlaamse Opera onder leiding van Dmitri Jurowski.


foto © Hugo De Pril

Het concert bestaat gedeeltelijk uit het herkauwen van werken die ze ook tijdens de wedstrijd al gezongen hebben. Zo eindigde publiekslieveling Elena Galitskaya de eerste helft van het concert met Quel guardo il cavaliere op dezelfde spetterende manier als tijdens de eerste ronde, toen ze ook al de beste Norina van de hoop was. En winnares Hong Haeran eindigde het concert met Care compagne, zij het minder overtuigend dan tijdens de finale.

Thomas Blondelle hernam Hoffmanns Kleinzach-aria. Die klinkt in het PSK even indrukwekkend als in het Conservatorium, maar ik heb nog wel altijd problemen met zijn overgang naar zijn hoog register. Fuor del mar was dan weer een aria uit zijn alternatief recital van de halve finale. Die aria zingt hij onwaarschijnlijk goed zelfs alle kleine nootjes van de coloraturen. Maar om een of andere reden interpoleert hij op het einde een extra-hoge noot, die totaal mislukt. Clémentine Margaine zong de aria van Dalila met een schitterend timbre, maar met een volume dat een maatje te klein is voor de rol en de zaal.

Hong had tijdens de eerste ronde ook al Mir ist die Ehre widerfahren gezongen. In dit concert kregen we de echte prestentatie van de roos met Anaïk Morel als de rozenkavalier. En daarmee zijn we bij de duetjes gekomen. La ci darem la mano is onvermijdelijk, hier met Konstantin Shushakov als de Don en Hong als Zerlina. Maar het meest opvallend was Mira o Norma met Morel en Galitskaya. De rol van Norma is zeker nog te hoog gegrepen voor de Russische sopraan, maar ik kreeg wel kippenvel bij de eerste Adalgisa-maten van Morel.

Als bisnummer kwamen ze allemaal nog eens op het podium om - met een glas champagne in de hand - het Brindisi uit La traviata ten beste te geven. Het concert wordt zondag op de middag uitgezonden op Canvas... en voor een keer zit het niet achter de "rode knop".

Publicatie: vrijdag 10 juni 2011 om 17:21
Rubriek: Concert