Il Grand' Inquisitor

Il trovatore in Kinepolis

Gastvrouw Renée Fleming begon de cinema-uitzending met het welbekende citaat van Caruso dat je enkel de vier beste zangers ter wereld moet samenbrengen om Il trovatore op te voeren. Maar om het echt goed te maken, heb je er minstens vijf nodig... bassen zijn soms ook belangrijk. Met de bezetting van de Met komen ze al een heel eind. Ik zou zeggen: 3,5 op 5.

Stefan Kocán hoort zeker niet bij die vijf beste zangers. Zijn stem klinkt hol, zijn interpretatie van Ferrando's vertelling "Di due figli vivea" is slaapverwekkend en stijlloos. Over Dmitri Hvorostovsky valt te discuteren. Hij heeft ontegensprekelijk een mooie stem, maar ik hoor geen echte Verdi-bariton. Maar dat neemt niet weg dat "Il balen" mooi lyrisch gebracht werd.

Na zijn overweldigende Rodolfo in Parijs, reken ik Marcelo Alvarez wel tot de grote Verdi-zangers van het moment. Mijn verwachtingen waren misschien iets te hoog gespannen, waardoor zijn Manrico iet of wat tegenviel. "Ah, si ben mio" haperde en leek soms stil te vallen. Zat hij al met de cabaletta der cabaletta's in zijn hoofd ? Hoedanook vond ik "Di quella pira" ook niet helemaal overtuigend. De heroïek en de dramatiek zijn in overvloed in zijn stem aanwezig, maar het kwam er gisteren niet allemaal uit.

De prestatie van Dolora Zajick was daarentegen wel van begin tot einde indrukwekkend op een fantastisch ouderwetse manier. "Stride la vampa" was volbloed-Verdi, maar in "Condotta ell'era in ceppi" toonde ze de liefhebbende kant van Azucena. Ze zingt wel nog met drie onderscheiden registers. Sondra Radvanovsky (Leonora) heeft wel een perfect homogene stem, met een opvallend gebald vibrato. Haar Italiaans is niet om over naar huis te schrijven, maar ze zingt zo mooi op haar adem dat ze daardoor alleen al kan ontroeren. Op natuurlijke manier gaat ze van piano naar forte en terug, ze fraseert met lange legato-bogen en zingt met emotie zonder emotioneel te worden.

Kinepolis verdeelde gisteren ook de informatie voor het volgende Met-seizoen in de cinema. Daarenboven zullen ze elke zondagmiddag in juli (en de laatste van juni) een eerdere Met-voorstelling heruitzenden... in afwachting dat het cinema-seizoen opnieuw begint op 15 oktober met Anna Bolena.

Publicatie: zondag 1 mei 2011 om 09:17
Rubriek: Opera