Il Grand' Inquisitor

De Vlaamse Opera 2011-2012

Het volgende seizoen van de Vlaamse Opera heeft "Een nieuwe wereld !" als ondertitel meegekregen. Die nieuwe wereld is er een zonder Mozart, zonder Puccini, zonder Wagner, zonder Strauss, zelfs zonder barokopera's. Het programma toont wel een aantal curiositeiten, of op zijn minst opera's die minder voor de hand liggen.

Zo beginnen ze met Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny van Kurt Weill. De keuze van Calixto Bieito als regisseur voor deze opera is bijna evident te noemen. Het is geleden van Carmen dat Bieito in de Vlaamse Opera was.

Carmen staat ook op het programma, maar niet als herneming. De productie is van Daniel Kramer en ging begin dit jaar in Opera North in première (hier is de trailer), waar ze prompt neergesabeld werd door de Britse pers. Dat de opera veramerikaniseerd werd, was niet zo'n probleem... maar wel dat de regisseur het nodig vond om drie kwartier "overbodige muziek" weg te knippen. Of we in Antwerpen en Gent ook de verknipte versie te zien zullen krijgen, of dat Kramer ondertussen het licht gezien heeft, zullen we op het einde van het seizoen weten.

Met Charodeika wordt de Tchaikovsky-cyclus verdergezet door Dmitri Jurowski en Tatjana Gürbaca. Tchaikovsky zag trouwens bepaalde parallellen met Carmen. In de bezetting ben ik verheugd om Tatiana Pavlovskaya op te merken, die eerder Maria gezongen heeft in Mazeppa.

Na Don Carlos vorig seizoen, krijgen we met Le duc d'Albe een volgende opera die in de Lage Landen gesitueerd is. Donizetti heeft deze opera echter nooit afgewerkt, alhoewel er wel een vervolledigde Italiaanse versie bestaat. Giorgio Battistelli, wiens eigen muziek hier te horen was in Richard III en Prova d'orchestra, heeft de partituur aangevuld... waardoor deze voorstelling als een première beschouwd kan worden. Paolo Carignani zal dirigeren, Carlos Wagner regisseert. De bezetting wordt aangevoerd door George Petean (de hertog van Alva), Elena Mosuc (Hélène) en Ismael Jordi (Henri).

La forza del destino bestaat ook in verschillende versies. De Vlaamse Opera zal de oorspronkelijke versie, die Verdi voor Sint-Petersburg componeerde, opvoeren in een productie van Michael Thalheimer en met Alexander Joel in de orkestbak. Catherine Naglestad zal Leonora zingen, Mikhail Agafonov en Erik Fenton wisselen af als Don Alvaro, Vladimir Stoyanov is Vargas en Christof Fischesser zingt Padre guardiano.

Met Rumor van Christian Jost is er een echte creatie. Guy Joosten doet de regie en Martyn Brabbins is de dirigent. Tenslotte zal Mariame Clément Il viaggio a Reims regisseren met Alberto Zedda als dirigent.

Publicatie: zaterdag 30 april 2011 om 13:07
Rubriek: Toekomstmuziek