Il Grand' Inquisitor

Opéra National de Paris 2011-2012

In 2012 worden twee verjaardagen herdacht. Enerzijds is het dan de 150ste verjaardag van Debussy, anderzijds zal het 100 jaar geleden zijn dat Massenet overleed. Beide componisten worden herdacht in het volgende seizoen van de Parijse Opéra.

Voor Debussy is de keuze snel gemaakt. Voor de zoveelste keer hernemen ze Pelléas et Mélisande in de productie van Bob Wilson en met Philippe Jordan als dirigent. De bezetting is niet meteen een om wild van te worden, Stéphane Degout als Pelléas is wel in orde, maar Elena Tsallagova als Mélisande en Vincent Le Texier als Golaud zijn niet meteen de grote namen die je voor zo'n verjaardag in Parijs verwacht. Anne Sofie von Otter is dat wel, voor de rol van Geneviève. Interessanter is dat ze in het "Amphithéâtre" twee van Debussy's onafgewerkte opera's - Le diable dans le beffroi en La chute de la maison Usher - zullen opvoeren.

Voor Massenet is de keuze een stuk ruimer. De keuze voor Manon is dan weer weinig geïnspireerd, al krijgt ze wel een nieuwe productie van Coline Serreau. Massenet heeft de grote meerderheid van zijn opera's voor de Opéra Comique geschreven (zoals ook Manon). Het zou van iets meer visie getuigen om één van de opera's te kiezen die Massenet voor de Opéra geschreven heeft... bijvoorbeeld een Thaïs, of waarom geen Le Cid ? Samen met de Bibliothèque nationale de France organiseren ze wel een tentoonstelling rond Massenet. Hoedanook, Manon zal gezongen worden door Natalie Dessay en Giuseppe Filianoti zal Des Grieux zingen en Franck Ferrari Lescaut.

Het valt trouwens op dat naast deze twee Franse opera's het Frans repertoire volgend seizoen goed vertegenwoordigd is in Parijs. Jean-Louis Martinoty zal een nieuwe productie van Faust regisseren, met Roberto Alagna (Faust), Inva Mula (Marguerite) en Paul Gay (Méphistophélès). In de Garnier komt ook een nieuwe productie van Rameaus Hippolyte et Aricie onder leiding van Emmanuelle Haïm. Bij de zangers zien we namen als Anne-Catherine Gillet (Aricie), Topi Lehtipuu (Hippolyte) of Stéphane Degout (Thésée). Op het einde van het seizoen hernemen ze L'amour des trois oranges in een productie van Gilbert Deflo met Charles Workman als de prins. Nieuw is de wereldcreatie van La cerisaie, een nieuwe opera van Philippe Fénelon gebaseerd op "De kersentuin" van Tsjechov.

Het Duitse repertoire ligt hoofdzakelijk in de 20ste eeuw met een herneming van een Decker-productie van Lulu. Laura Aikin zal Lulu zingen, Vincent Le Texier zingt Dr. Schön, Kurt Streit is Alwa en Jennifer Larmore zingt Gräfin Geschwitz. Angela Denoke zal de titelrol in Salome zingen in een productie van André Engel, gedirigeerd door Pinchas Steinberg. Marco Arturo Marelli brengt een nieuwe productie van Arabella met Renée Fleming (Arabella) en Michael Volle (Mandryka). In ver vervlogen tijden zongen Christopher Ventris en Nina Stemme ooit nog samen in de Vlaamse Opera. Volgend seizoen zingen ze in de herneming van de Carsen-productie van Tannhäuser. Stéphane Degout zingt Wolfram en Sophie Koch Venus.

Het romantische Italiaanse repertoire krijgt een nieuwe productie van La forza del destino door Jean-Claude Auvray, met Violeta Urmana (Donna Leonora), Marcelo Alvarez (Don Alvaro) en Vladimir Stoyanov (Vargas). Rigoletto wordt hernomen met Zeljko Lucic, Piotr Beczala en Nino Machaidze. Het klassieke tweeluik van Cavalleria rusticana en Pagliacci zal ook te zien zijn met een nieuwe productie van Giancarlo Del Monaco. De zangers zijn Violeta Urmana (Santuzza), Marcello Giordani (Turiddu), Vladimir Galouzine (Canio) en Inva Mula (Nedda). Met La cenerentola wordt eer betoond aan de legendarische Jean-Pierre Ponnelle met Karine Deshayes en Javier Camarena. Karine Deshayes zal ook Rosina zingen in Il barbiere di Siviglia, met Antonino Siragusa als Almaviva en Tassis Christoyannis als Figaro.

Mozart staat ook twee keer op het programma. In de Garnier wordt La clemenza di Tito gespeeld onder leiding van Adam Fischer, met Klaus Florian Vogt in de titelrol en met Stéphanie D'Oustrac als Sesto. De Haneke-productie van Don Giovanni wordt hernomen met Peter Mattei en Véronique Gens.

Tenslotte is er slechts één Russische opera, namelijk Pikovaya Dama met Vladimir Galouzine (Hermann), Olga Guryakova (Lisa), Evgenzy Nikitin (Tomski), Ludovic Tézier (Eletski) en Larissa Diadkova (de gravin). En met Die lustige Witwe is ook het operette-repertoire vertegenwoordigd met Susan Graham als de "witwe" en Bo Skovhus als Danilo.

In het Amphitéâtre passeert een indrukwekkende reeks zangers in een serie liedrecitals... Juliane Banse, Sophie Koch, Topi Lehtipuu, Yann Beuron, Soile Isokoski, ...

Publicatie: dinsdag 29 maart 2011 om 18:42
Rubriek: Toekomstmuziek