Il Grand' Inquisitor

Michael Nagy in het PSK

De vorige twee gelegenheden dat ik bariton Michael Nagy liederen hoorde zingen, was in de intiemere omgeving van Schloss Herten en deSingel. Vandaag stond hij in de grote zaal van het PSK met een orkest achter zich, deFilharmonie onder leiding van Philippe Herreweghe, voor een Mahlerconcert.

De helft van het concert had Michael Nagy problemen om zijn stempel te drukken op de zaal. De Rückert Lieder klonken teruggehouden en hij leek alle nuances van het piano te exploreren. In Um Mitternacht waren er uiteraard wel de nodige expansieve momenten, maar ik was lichtjes teleurgesteld over het eerste deel van de avond.

Na de pauze zong hij zeven liederen uit Des Knaben Wunderhorn. In het eerste lied, Der Schildwache Nachtlied, leek hij op dezelfde manier verder te gaan. Maar alles veranderde plotseling met het tweede lied. In Wo die schönen Trompeten blasen vond hij ineens zijn draai en bloeide zijn stem mooi open en was het volop genieten van zijn liedinterpretatie zoals ik die bij de eerdere recitals meegemaakt had. Met Lied des Verfolgten im Turm volgde nog een dialooglied. De ballade van het Rheinlegendchen werd uitgevoerd met het perfecte gevoel voor Weense schwung. Maar het beste van de avond was voor mij Des Antonius van Padua Fischpredigt. Zijn volledig interpretatief bereik kwam tot uiting met kleurrijke fraseringen waarbij elke vis zijn eigen karakter kreeg.

Voor de volledigheid moet ik nog vermelden dat het concert begonnen was met de Suite in mi-groot van Hans Rott, een tijdgenoot en vriend van Mahler. De twee bewegingen die uitgevoerd werden, deden me enigszins aan de jonge Wagner denken.

Uiteindelijk verwachtte ik nog een bisnummer uit de Wunderhorn-liederen - Lob des hohen Verstandes of zelfs Urlicht lagen voor de hand - maar ze hernamen Rheinlegendchen. Het concert werd ook gefilmd en zal op 6 maart uitgezonden worden op canvas. Wie het nog live wil meemaken, moet zaterdag naar de Gentse Bijloke.

Publicatie: donderdag 13 januari 2011 om 23:19
Rubriek: Concert