Il Grand' Inquisitor

Tomasz Wija in deSingel

De bekende liedpianist Irwin Gage is weer te gast in deSingel. Zoals gewoonlijk brengt hij een beloftevolle jonge zanger mee voor een liedrecital. Gisteren konden we zo de Poolse bas-bariton Tomasz Wija en de Portugese pianist David Santos horen. Het programma was opgedeeld in twee delen, met waterliederen van Schumann, Brahms en Schubert voor de pauze en Wanderer-liederen - Wolfs Harfenspieler-liederen en de cyclus Songs of travel van Ralph Vaughan-Williams - na de pauze.

Ze begonnen met de twee Gondelliederen uit Myrthen en al snel werd duidelijk dat er iets mis was. Regelmatig water drinken, af en toe gekuch en een paar keer zijn neus snuiten waren enkele aanwijzingen dat Tomasz Wija last had van een verkoudheid. Het spijtige is dat dit ook merkbaar was in zijn stem. De bovenste helft van zijn stem klonk onzeker met iets meer vibrato en was niet altijd even zuiver. Maar gezien de situatie trok hij zich nog redelijk goed uit de slag. Dit was vooral het geval in de Schubertliederen die helemaal niet slecht klonken. In een lied als Fischerweise hoorden we bijvoorbeeld een mooi timbre, dat ik wel eens wil terughoren onder betere omstandigheden.

Irwin Gage gaf ook een reeks master classes samen met Esther de Bros in de kleine zaal van deSingel. Er waren acht zangeressen - geen enkele mannelijke zanger ! - ingeschreven. Ik hoorde vandaag vijf sopranen. Het niveau van de zangeressen was redelijk goed, maar er sprong toch één duo uit. De sopraan Olga Vilenskaja en haar pianist Lea Fink gaven blijk van intelligente en boeiende vertolkingen. Dit duo wil ik best in een volledig recital horen. De Belgische Sandra Paelinck heeft nog wat technische zwaktes, maar ze lijkt ook de juist lied-instincten te hebben. De Duitse Anna Dierl had beslist om het onmogelijke Brahms-lied "Vom Strande" te zingen. Ik vermoed dat ze een betere indruk zou maken met een ander keuze.

Publicatie: zaterdag 20 november 2010 om 20:09
Rubriek: Liedrecital