Il Grand' Inquisitor

Angelika Kirchschlager in Gent

Het repertoire van liederen met strijkkwartet is niet zo uitgebreid. In het kader van het Festival van Vlaanderen Gent waren gisteren het Belcea Quartet en niemand minder dan Angelika Kirchschlager te gast in de Gentse Handelsbeurs voor een aantal van dergelijke liederen.

Die liederen met strijkkwartet waren slechts een klein onderdeel van het concert. In het eerste deel speelde het Belcea Quartet Beethovens Grosse Fuge in een uitvoering die me helemaal niet lag met vibratoloze snerpende strijkersklanken. Na de pauze stond Mozarts Dissonantenkwartet op het programma.

Eén van de minst onbekende strijkkwartet-liederen is Respighi's Il tramonto. Kirchschlager was in goede vorm en zong in perfect gearticuleerd Italiaans, waarbij ze een breed spectrum aan expressie gebruikte. Van hees gefluister tot een groot fortissimo paste ze haar uitdrukking aan de tekst aan. Na de pauze vervoegde de pianist Simon Lepper het gezelschap voor Chaussons Chanson perpétuelle, een schitterend lied dat ik niet kende in de versie voor strijkkwartet.

Publicatie: dinsdag 28 september 2010 om 16:16
Rubriek: Liedrecital