Il Grand' Inquisitor

The Indian Queen in Edinburgh

Purcells The Indian Queen is een semi-opera met meer theater dan opera. In het programmaboek staan slechts drie pagina's gezongen tekst en zomaar eventjes zeven bladzijden synopsis om de rest van het verhaal te vertellen. Harry Christophers en The Sixteen voerden in Usher Hall enkel de muziek op - iets minder dan een uur - waardoor het eerder een ariaconcert was met weinig dramatische samenhang.

Het is onbegonnen werk om het verhaal samen te vatten tenzij heel kort... het verhaal speelt zich af in Mexico waar de koningin Zempoalla (the indian queen) weerstand biedt aan de Peruviaanse strijdmachten aangevoerd door Montezuma. John Mark Ainsley en Roderick Williams waren de sterren van de avond, vooral in hun strijd als "Fame" en "Envy". Williams was ook een uitmuntende profeet Ismeron in diens aria You twice ten hundred deities. Sopraan Gillian Keith was tenslotte een mooie "God of dreams".

De avond werd vervolledigd door voor de pauze twee andere werkjes van Purcell te brengen. The Masque of Hymen was de slot-masque die door Daniel Purcell - broer van Henry - gecomponeerd werd voor The Indian Queen. De avond was begonnen met de ode Come, ye sons of art, door Purcell geschreven ter gelegenheid van de verjaardag van Queen Mary II. Dit werk bevat ook het enige, voor mij althans, echt bekende stukje... het duet Sound the trumpet, dat uitgevoerd werd door de weinig feestelijk klinkende combinatie van contratenor Robin Blaze en tenor Allan Clayton.

Publicatie: woensdag 25 augustus 2010 om 09:50
Rubriek: Opera