Il Grand' Inquisitor

Juli 2010 (tv)

Wie deze zomer niet alle opera- en muziekfestivals wil aflopen, kan toch een beetje de sfeer opsnuiven via de televisie... alhoewel ik het gevoel heb dat de oogst dit jaar niet zo uitgebreid is.

Morgen, op zaterdag 10 juli, begint Arte met een uitzending van het gala dat eind vorige maand georganiseerd werd in de Wiener Staatsoper voor het afscheid van Ioan Holender. Zowat de hele who's-who van de operawereld passeerde daar de revue. Op Arte zal waarschijnlijk maar een samenvatting met hoogtepunten uitgezonden worden, want amper een uur later schakelen ze over naar de Münchener Opernfestspiele voor de uitzending van Tosca. Het is de Bondy-productie, de we eerder dit jaar in de cinema gezien hebben vanuit de Met, met Karita Mattila als Tosca, Jonas Kaufmann als Cavaradossi en Juha Uusitalo als Scarpia.

Nog altijd op zaterdag 10 juli zendt BBC2 een opname uit van Simon Boccanegra uit het Londonse Covent Garden. Placido Domingo zingt de Doge. Aan zijn zijde kunnen we Marina Poplavskaya horen als Amelia, Joseph Calleja als Gabriele en Ferruccio Furlanetto als Fiesco. Antonio Pappano dirigeert.

Op zondag 11 juli wordt de 150ste verjaardag herdacht met een concert van Thomas Hampson en Anne Sofie von Otter in zijn geboorteplaats Kalischt. De uitzending is te zien op Arte. Daarmee is dit weekend goed gevuld... voor wie wil ontsnappen aan de vuvuzela's en de twee finales van de wereldbeker voetbal.

Op zondag 18 juli staat er nog een Tosca op het programma. Dan zendt France2 de voorstelling uit vanuit het amfitheater in Orange. De zangers zijn Catherine Naglestad, de onvermijdelijke Roberto Alagna als Cavardossi en Falk Struckmann als Scarpia.

Tenslotte zou ik ook nog wat reclame willen maken voor medici.tv, die verschillende concerten online aanbiedt. Op vrijdag 23 juli is op hun website Don Giovanni te zien vanuit Glyndebourne met Vladimir Jurowski als dirigent. De zangers zijn Gerald Finley (Don Giovanni), Luca Pisaroni (Leporello), Anna Samuil (Donna Anna), William Burden (Don Ottavio) en Kate Royal (Donna Elvira).

Vanaf 16 juli kan je daar ook een hele reeks concerten van het Verbier Festival meemaken. Er zijn een groot aantal liedrecitals bij met zangers als Angelika Kirchschlager, Sylvia Schwartz, Anne Sofie von Otter, Measha Brueggergosman en zelfs Rolando Villazon. De reeks wordt afgesloten op zondag 1 augustus met een concertante Salome onder leiding van Valery Gergiev met Deborah Voigt in de titelrol en de veteranen Gwyneth Jones en Siegfried Jerusalem als respectievelijk Herodias en Herodes. Evgeny Nikitin is Jochanaan.

Publicatie: vrijdag 9 juli 2010 om 18:29
Rubriek: Toekomstmuziek