Il Grand' Inquisitor

Magdalena Kozena in Schwarzenberg

Ik ben weer een paar dagen op de Schubertiade Schwarzenberg voor een reeks liedrecitals. Magdalena Kozena en Malcolm Martineau mochten de spits afbijten met een weinig Schubertiade-achtig programma in drie verschillende talen, maar dat daarom niet minder interessant is.

Het eerste wat opviel, was dat het zwaartepunt van Kozena's stem weer wat gezakt is. Daar waar ze vroeger eerder aan de sopraankant van het mezzobereik vertoefde, evolueert ze nu eerder in de altrichting. Niet dat ze nu meteen klaar is om Erda's te zingen. Maar het is wel opvallend hoe vol en rijp haar lage noten klinken en hoe fantastisch ze die ook kan projecteren.

Dit kwam vooral tot uiting in de eerste helft van het recital, waarin ze "enkel" Dvoraks Bijbelse Liederen brachten. Deze tien liederen lijken misschien wat weinig voor een half recital (en na 25 minuten was het effectief al pauze), maar ze gingen duidelijk voor kwaliteit en niet voor kwantiteit. De tien liederen behandelen allemaal een gelijkaardig thema: ofwel zijn ze een lofzang om God te eren, ofwel beschrijven ze God als beschermer. Maar dat weerhield Dvorak er niet van om ze toch met veel variatie te toonzetten, een variëteit die door Kozena en Martineau op hun beurt volledig in klank omgezet werd.

Na de pauze brachten ze Ravels Histoires Naturelles. Een paar jaar geleden hebben ze in het Brussels Conservatorium ook al laten horen met welke expressie ze de karakters van de vijf dieren weten uit te beelden.

Maar het hoogtepunt van de avond was Mussorgsky's Detskaja (De kinderkamer). Kozena kruipt op verbluffende manier in de huid van het kind dat deze zeven liederen zingt. In deze liederen geeft ze een staalkaart van wat ze allemaal kan met haar stem en uit welk onwaarschijnlijk spectrum aan kleuren en vocale effecten ze kan putten. Ze zingt met kleur, zonder kleur, soms met Sprechgesang. Dan is ze een zeurderig of stout kind, dan toont ze weer opwinding. En ze is hilarisch als ze in haar avondgebed bescherming vraagt voor jan-en-alleman.

Wie op 28 juni in de voormiddag niets te doen heeft, kan ik enkel aanraden om af te stemmen op de Oostenrijkse radiozender Ö1 voor de uitzending. Op hun website is ook een streamende versie beschikbaar.

Publicatie: zondag 20 juni 2010 om 09:16
Rubriek: Liedrecital