Il Grand' Inquisitor

De Vlaamse Opera 2010-2011

De Vlaamse Opera heeft haar nieuw seizoen bekend gemaakt. Onder het thema "Mijn Oriënt", vormen op de Oriënt geïnspireerde opera's de rode draad doorheen het seizoen. Daarbij zijn ze erin geslaagd om een goede mix te maken van barok tot hedendaags, bekende en minder bekende werken. Opvallende afwezige is het volgende deel van de Tchaikovsky-cyclus. Ook opvallend is de grote lijst nieuwe namen in de bezettingen, naast een paar gevestigde waarden.

Een van de bekendste oriëntaalse opera's is Die Entführung aus dem Serail. De nieuwe productie is van de hand van Eike Gramms. Mozarts opera is ook de inspiratie voor de creatie van Is it Love? voor drie zangers en negen dansers. De componist is Roman Lemberg.

In de Franse opera is de keuze onuitputtelijk, denk maar aan Lakmé, De Parelvissers of Thaïs. De Vlaamse Opera koos voor Massenets Hérodiade in een productie van Joachim Schlömer. De titelrol wordt gezongen door Julia Gertseva; andere zangers zijn Carmen Giannattasio als Salomé en Zoran Todorovich als Jean. De nieuwe chef-dirigent Dmitri Jurowski dirgeert.

Jurowski zal ook Aida dirigeren. Na "Don Carlos" komt Peter Konwitschny terug naar de Vlaamse Opera. Er wordt een dubbele bezetting voorzien met Susanna Branchini en Oksana Kramareva (Aida), Mischa Didyk en Mikhail Agafonov (Radamès), Valery Alexeev en Werner Van Mechelen (Amonasro), Irina Makarova en Susanna Levonen (Amneris).

Met Semiramide krijgen we een van Rossini's grote serieuze opera's, gedirigeerd door Rossini-specialist Alberto Zedda. Het is een co-productie met de opera van Kopenhagen. Hopelijk maakt Nigel Lowery er geen al te belachelijke enscenering van. Myrto Papatanasiù en Manon Strauss Evrard zingen de titelrol. Ann Hallenberg is Arsace.

De barokopera wordt vertegenwoordigd door Il ritorno d'Ulisse in patria in een co-productie met het Theater Erfurt; de regie is van Michael Hampe. Furio Zanasi zingt Ulisse, Marianna Pizzolato zingt Penelope. Federico Maria Sardelli dirigeert.

Met Die Frau ohne Schatten zijn we in de 20ste eeuw aangekomen. Alexander Joel dirigeert de productie van Marco Arturo Mardelli. Deze productie is afkomstig uit Graz. De zangers zijn Jon Villars (Kaiser), Marion Ammann (Kaiserin), Thomas J. Mayer (Barak), Stefanie Friede (Färberin).

Saariaho's L'amour de loin is de seizoensopener. Circusregisseur Daniele Finzi Pasca doet de regie, Koen Kessels dirigeert. Luc Brewaeys schrijft een nieuwe kameropera L'intruse, die opgevoerd zal worden in de Vooruit en deSingel.

Zoals gewoonlijk wordt alles omkadert met een randprogrammatie. Nieuw is onder andere dat ze "In de keuken van de opera" organiseren, een cursus voor beginners.

Publicatie: woensdag 21 april 2010 om 17:19
Rubriek: Toekomstmuziek