Il Grand' Inquisitor

Bregenz - Karl V.

Terwijl op de "Seebühne" Tosca hernomen wordt in het kader van de Bregenzer Festspiele, is in het Festspielhaus Karl V. van Ernst Krenek te zien.

Karl V. beschrijft de laatste dagen van Keizer Karel, die in een biecht zijn leven overloopt en zo zijn beslissingen probeert te rechtvaardigen. Deze twaalftoonsopera was bedoeld om in 1934 gecreëerd te worden in de Wiener Staatsoper, maar hij werd omwille van politieke druk niet opgevoerd. In 1938 ging de opera uiteindelijk in Praag in première.

De regisseur Uwe Eric Laufenberg - tevens de nieuwe intendant van de Opera van Keulen - plaatst de opera in een school in de jaren '30 met Keizer Karel als een geschiedenisleraar. Het is een mogelijke oplossing om scènische eenheid te brengen in de verschillende scènes en de historische figuren te plaatsen.

De opera heeft verschillende spreekrollen. Zo speelt de acteur Moritz Führmann de rol van de de biechtvader Juan de Regla. Keizer Karel is geschreven voor een bas-bariton. Net zoals voor Wozzeck, heeft Dietrich Henschel eigenlijk niet de stem voor de rol. Maar dankzij zijn intelligente interpretatie en zijn tekstgerichte vertolkingen, zet hij wel een overtuigende Karel V neer waarbij hij de grenzen van zijn stem aftast. Lothar Koenigs dirigeerde de Wiener Symphoniker.

Volgende week gaat in de reeks "Operette am Kornmarkt" ook nog Kreneks satire Kehraus um St. Stephan in première.

Publicatie: zondag 27 juli 2008 om 12:02
Rubriek: Nieuws