Il Grand' Inquisitor

Orange - Carmen

En nog een Carmen ! Dit jaar heeft het festival van de Chorégies d'Orange een programma met twee oer-Franse opera's. Faust komt in augustus, Carmen is de eerste productie.

Ik ben er nog nooit geweest, maar dankzij "de muur" zou het Romeinse amfitheater in Orange een uitzonderlijke akoestiek hebben. Michel Plasson, die de twee opera's dirigeert, beweert zelfs dat het "klinkt als een stradivarius" in een recent artikel in Le Figaro (nuances dans les gradins).

De onvermijdelijke Carmen is Béatrice Uria-Monzon. Ze zingt de rol voor de derde keer in Orange en haar globale teller staat ondertussen al op 250 Carmens. In Le Figaro staat ook een interview met haar: Chanter Carmen, un plaisir renouvelé. Met al die ervaring zingt ze een verfijnde en fiere Carmen. Marcelo Alvarez zingt een veristische versie van Don José. Ermonela Jaho (Micaëla) lijkt een sopraan te zijn om in de gaten te houden.

De regisseur Nadine Duffaut wil de opera dichter bij het origineel van Mérimée brengen en koos voor de versie met dialogen. Daardoor kon ze de moeder van Don José toevoegen aan de voorstelling en geeft ze ook een grotere rol aan Micaëla. Zij wordt de echte rivale van Carmen, die zelfs Don José's hand vasthoudt als hij Carmen neersteekt...

Publicatie: zaterdag 19 juli 2008 om 16:32
Rubriek: Nieuws