Il Grand' Inquisitor

Aix - Cosi en Infedeltà

Toen 60 jaar geleden het Festival van Aix geboren werd, stond Cosi fan tutte op het programma. Dat is waarschijnlijk de enige reden om bij deze 60ste verjaardag een nieuwe productie van Cosi te voorzien, alhoewel de vorige (van Patrice Chéreau) nog maar amper drie jaar oud is. Maar toen Bernard Foccroule de Iraanse filmregisseur Abbas Kiarostami vroeg om de regie te doen, had hij waarschijnlijk een iets ander resultaat verwacht.

Naar eigen zeggen was Kiarostami totaal onbekend met Cosi. Hij heeft zich blijkbaar meer beziggehouden met de "calanques" te filmen en die als achtergrond te gebruiken van zijn productie. Het schijnt oersaai en ultra-traditioneel geweest te zijn, wat de Wiener Zeitung er toe bracht om het als "illustrative Folklore" te omschrijven.

Dat zijn regie zo goed als onbestaande was, is ook af te leiden uit het feit dat de tenor Finnur Bjarnason op het laatste moment ziek geworden was, waarna Pavol Breslik uit Wenen overgevlogen werd om Ferrando te zingen... en zonder repetities of iets de beste vertolking van de hele bezetting leverde. De rest van de bezetting - Sofia Soloviy (Fiordiligi), Janja Vuletic (Dorabella), Edwin Crossley-Mercer (Guglielmo), ... - zijn allemaal onbekende namen. Afgezien van de recensent van de Wiener Zeitung, vond iedereen hen benedenmaats en zeker niet van het niveau dat je op het festival van Aix zou mogen verwachten...

Een dag nadien was de première van Haydns L'infedeltà delusa in het Hôtel Maynier d'Oppède, geregisseerd door Richard Brunel. De bezetting bestond hier ook overwegend uit onbekende zangers, alhoewel Yves Saelens als Filippo bij ons uiteraard wel bekend is en Claire Debono (Vespina) ook niet helemaal onbekend is. Het resultaat blijkt wel charmanter geweest te zijn dan Cosi.

Publicatie: donderdag 10 juli 2008 om 21:33
Rubriek: Nieuws