Il Grand' Inquisitor

Michelle Breedt in Schwarzenberg

De mezzo Michelle Breedt begint stilaan een vaste waarde te worden op de Schubertiade. Na haar Fricka's in de Thielemann-Ring afgelopen zomer, is ze er dit jaar ook weer bij... met de onevenaarbare Wolfram Rieger aan de piano.

Ze stellen meestal een interessant programma voor. Vorig jaar hadden ze bijvoorbeeld een Schubertrecital met de vier seizoenen als thema. Dit jaar was het een Goethe-recital, waarbij overbekende Schubertliederen geconfronteerd werden met composities van dezelfde gedichten door Carl Loewe en Franz Liszt. We hoorden zo o.a. drie versies van de beide Wandrers Nachtlieder, of twee keer Kennst du das Land (Schubert en Liszt). Dat dit afwisselen ook voor de artiesten niet evident is, bleek tijdens Erlkönig en Gretchen am Spinnrade van Schubert, waarbij Michelle Breedt een paar keer in verwarring gebracht werd door de Loewe-versies die ze een paar minuten eerder gezongen had.

Wat bij dergelijke vergelijkende oefeningen opvalt, is dat Schubert vaak de meer interessante componist is. Wat ook ook opviel, was dat de drie componisten Über allen Gipfeln ist Ruh' op een vergelijkbare manier getoonzet hebben. Er waren echter ook een paar unieke liederen, waar bij Loewes Szene aus "Faust" - Ach neige een ontdekking was. Vooral omdat Michelle Breedt voor het eerste echt ontroerende moment van deze Schubertiade zorgde.

Nog meer ontroering volgde dankzij Schubert. Über allen Gipfeln ist Ruh werd perfect uitgevoerd en het daaropvolgende Nur wer die Sehnsucht kennt sloot daar verrassend goed bij aan. In beide liederen toonde ook Wolfram Rieger zich weer van zijn geniaalste zijde. Het was blijkbaar Riegers verjaardag, want na het concert ging het licht in de zaal uit en kwam iemand met een taart het podium op, terwijl Elisabeth Leonskaja voor de gelegenheid het podium opsloop en samen met een van de "bladdraaisters" een vierhandige "Happy Birthday" speelde.

Dat laatste was een leuk slot voor - tot nu toe - het meest bevredigende liedrecital van de Schubertiade.

Publicatie: donderdag 7 september 2006 om 10:15
Rubriek: Liedrecital