Il Grand' Inquisitor

Opéra Royal de Wallonie 2006-2007

Net zoals in de Munt, is het nieuwe seizoen van de Waalse Opera een afscheidsseizoen. Jean-Louis Grinda heeft ook zijn laatste seizoen aangekondigd vooraleer hij Bernard Foccroule volgt naar Zuid-Frankrijk. Hij wordt de nieuwe directeur van de opera van Monte-Carlo. In Luik zal hij opgevolgd worden door Stefano Mazzonis di Pralafera, die momenteel de directeur is van de opera van Bologna.

Maar ook op een ander vlak zal het een afscheid worden. Op het einde van volgend seizoen sluit de opera zijn deuren voor renovatie. Pas eind 2008 gaan die deuren terug open... ondertussen zal in het seizoen 2007-2008 uitgeweken moeten worden naar andere zalen in het Luikse.

Maar zo ver is het nog niet. Het seizoen 2006-2007 is weer een seizoen dat opgebouwd is uit overwegend het "ijzeren" repertoire. Maar hét evenement dat opvalt, is niet een of andere opera, maar het concert dat Rolando Villazón in januari zal geven. Je kan er op rekenen dat de zaal stampvol zal zitten. En voor de gelegenheid hebben ze hun prijzen ook lichtjes aangepast. Het zijn nog geen Bartoli-prijzen, maar voor een eerste-categorie-ticket vragen ze toch al 80 euro. Ter vergelijking... het Kerstrecital dat Werner Van Mechelen er in december gaat zingen, kan je meemaken voor de eenheidsprijs van 15 euro.

Maar terug naar de opera-producties. Het zwaartepunt ligt zoals gewoonlijk bij het Italiaans en Frans repertoire. Maar ze beginnen het seizoen met Arabella, een productie uit Toulouse van Pierre Médecin. Mireille Delunsch zingt de titelrol, met verder nog bekende namen zoals Werner Van Mechelen (Mandryka), Anne-Catherine Gillet (Zdenka) en Gilles Ragon (Matteo).

Voor wat het Italiaanse repertoire betreft, is de herneming van Lucia di Lammermoor absoluut niet te missen, vooral omwille van de Lucia van Ekaterina Siurina en de Edgardo van Stefano Secco. Siurina was twee jaar geleden de fenomenale invalster in I Capuleti e i Montecchi en Secco zong vorig seizoen in Giovanna d'Arco voor de Vlaamse Opera.

Een andere herneming is Andrea Chénier in een regie van Claire Servais, die volgend seizoen nog twee andere producties toebedeeld krijgt, met Julian Gavin als Chénier en Lisa Houben als Maddalena.

Uit Erfurt importeren ze Aida, een alles behalve traditionele productie van Dieter Kaegi. Er wordt een dubbele bezetting voorzien met Adina Aaron en Amarilla Nizza voor Aida en Zwetan Michailov en Jean-Pierre Furlan voor Radamès.

Als seizoensafsluiter regisseert Jean-Louis Grinda zelf Boito's Mefistofele. Paata Burchuladze werd geëngageerd voor Mefistofele, Barbara Haveman zal Margherita en Elena zingen, en Antonello Palombi zingt Faust.

Philippe Sireuil tekent een nieuwe productie van Pelléas et Mélisande. De titelrollen worden vertolkt door Jean-François Lapointe (de Luikse Danilo van dit seizoen) en de lokale ster Anne-Catherine Gillet als Mélisande. Marc Barrard (die dit seizoen te horen was in "Le comte Ory") zingt Golaud.

Voor de jaarovergang duiken ze uiteraard in het operette-genre, deze keer wordt het Offenbachs Orphée aux enfers met Alain Gabriel als Orphée en Marie Devellereau als Eurydice. Ze wagen zich ook aan de Franse barokmuziek van Lully met Le bourgeois gentilhomme. Beide opera's worden vormgegeven door Claire Servais.

Tenslotte zetten ze ook een Britten - The turn of the screw - op het programma. In deze voorstelling wordt het vooral uitkijken naar Nancy Weissbach (eerder al Agathe in Luik en Chrysothemis in de Munt) als de gouvernante. Verder horen we ook Keith Jameson als Quint en Lisa Houben als Miss Jessel.

Ondanks een aantal opmerkelijke afwezigen - geen Mozart, geen Wagner, geen Puccini, geen Rossini - ziet het er wel een leuk seizoen uit. Voor wie geen abonnement heeft en toch eens de reis naar Luik wil ondernemen voor ze hun deuren sluiten, zou ik Lucia di Lammermoor en Pelléas et Mélisande durven aanraden.

Publicatie: dinsdag 11 april 2006 om 19:26
Rubriek: Toekomstmuziek